VadeVi
El ‘Cava Meeting’ radiografia un sector que reclama més projecció al món

La setmana vitivinícola ha començat a Catalunya amb l’estrena del Cava Meeting, un congrés que durant dos dies centra l’actualitat en el present i futur del cava a través de diverses mirades, algunes d’elles del país, d’altres convidades d’altres indrets del món. Seguint unes breus paraules de benvinguda del president de la DO Cava, Javier Pagès, que ha fet una radiografia general del sector cavista entrant al detall de xifres de producció i models de negoci, han seguit diverses ponències i tastos guiats per diversos productes amb bombolles, amb especial atenció als caves de llarga criança i als elaboradors integrals. A la tarda, l’esdeveniment ha continuat amb visites a diversos cellers productors. Per passos.

Les xifres

La DO Cava és la segona en venda d’ampolles de l’àmbit espanyol, amb 250 milions d’ampolles, i la primera en exportació, arribant a més de 150 països. Dona cobertura a 350 cellers que treballen una extensió de trenta-vuit mil hectàrees de vinya repartides majoritàriament en territori català, però també en petites extensions d’Extremadura, Aragó, Requena i La Rioja. Hi ha models cooperatius i cellers particulars. I hi ha una piràmide en la qual s’encabeixen, des de la base en amunt, els caves de guarda, els de guarda superior, els caves de paratge i els 15 elaboradors integrals. Tot plegat, seguint una estratègia, apuntava Pagès, de “ser els millors, incrementar el valor i millorar la percepció del cava” arreu.

Seguint aquest precepte, la jornada ha ofert dues sessions guiades de tast, una amb una selecció de caves de paratge i l’altra amb productes fets per elaboradors integrals. La primera, guiada pel periodista Ramon Francàs i el director de vins del Grup José Andrés Jordi Paronella, ha entrat al detall de nou vins escumosos tot reforçant el concepte de les llargues criances; i la segona, sota el guiatge de Pedro Ballesteros MW, ha permès viatjar pels vins dels 15 elaboradors integrals, des d’ATM, fins a Família Ferrer, passant per Alta Alella, Cava Avinyó, Blancher, Bodegas Escudero, Can Suriol, Celler Carles Andreu, Cava Gatell, Giró del Corner, Juvé & Camps, Parató Vinícola, Parès Baltà, Torné & Bel i Vins el Cep.

Gastronomia i premsa internacional

Les dues sessions de tast han quedat separades per una taula rodona que ha convidat veus de la premsa internacional a parlar sobre la seva visió del cava. Moderats per la periodista del portal Spanish Wine Lover Yolanda Arri ha deixat palès que el Cava és conegut al món, però no en totes les seves gammes, especialment les llargues criances, de les quals lamenten la falta de divulgació. De fet, fins i tot el nord-americà Doug Frost MS MW, cofundador d’Echolands Winery, ha quedat gratament sorprès dels vins que s’ha pogut tastar durant la jornada, que segons ha compartit, no coneixia. Amb Frost, hi eren també Amaya Cervera (Spanish Wine Lover), Sarah Jane Evans MW, copresidenta de Decanter World Wine Awards, Jamie Goode, columnista del The Sunday Express, Rafael Antonín, influencer de la gastronomia i ambaixador de la DO Cava. Durant aquesta taula s’ha denunciat una altra assignatura pendent en fer arribar el cava als joves.

D’altra banda, i per a cloure les intervencions del matí, en Josep Roca ha compartit un menú inspirat en cava per a demostrar “la seva versatilitat gastronòmica“. Precisament la cuina de Can Roca serà la que se servirà aquest vespre en un sopar especial al celler Juvé & Camps, on faran cap totes les persones assistents al Congrés després d’haver pogut visitar quatre cellers productors de cava del territori català. Demà dimarts, el programa continua amb noves ponències, tastos i un nou calendari de visites.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa