La finca té una dotzena d’hectàrees i està al terme municipal de Gandesa (Terra Alta), de camí a Vilalba dels Arcs. És propietat de l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat, i malgrat que durant anys l’entitat hi ha estat duent a terme diversos projectes d’investigació i recerca, alguns d’ells en col·laboració amb l’INCAVI, ara s’ha optat perquè la seva gestió canviï de mans: l’explotació queda en endavant en mans de l’Escola de Capacitació Agrària de la capital terraltina.

L’investigador especialista i delegat institucional a les Terres de l’Ebre, José Miguel Campos, comparteix amb Vadevi que fins ara s’hi ha estat executant diversos tipus d’activitats (estudi d’adaptació de varietats, avaluacions del comportament de cultius…), però els projectes que hi havia actius s’han anat finalitzant. “Nosaltres no portem el dia a dia de finques, les treballem amb objectius concrets de recerca i investigació, a través de projectes que tenen un inici i un final, una durada determinada”, detalla. Per això, han acordat que per tal de seguir donant valor al terreny ha arribat el moment de passar les regnes. “S’han valorat diverses opcions, i finalment s’ha decidit passar-li l’explotació a l’Escola, d’entitat pública a entitat pública, qui a més a més li sabrà treure el millor profit a través de la formació”, explica.
La finca té diversitat de cultius, hi ha un 40% de vinya i un 40% d’ametllers, i la resta es divideix en petites parcel·les d’arbres fruiters i oliveres. “Té molt d’interès”, insisteix Campos; i així ho corrobora el director de l’EAG, Antoni Cutrona, qui agafa el relleu amb satisfacció.
“La finca permetrà als alumnes de l’Escola tenir més espais on aplicar els coneixements i fer les pràctiques”, assenyala Cutrona. Fins ara, ja ho feien en altres petites parcel·les i ara hi sumen aquesta extensió que els permetrà posar en pràctica les diverses disciplines que s’imparteixen al centre. A més a més de poder fer vi, o oli, Cutrona avança que també es plantegen tenir una col·lecció de varietats del territori, com la morenillo o la garnatxa peluda, i també de la possibilitat de plantar-hi macabeu, que en l’actualitat no n’hi ha ni una planta. De fet, la major part de les vinyes són de garnatxa blanca i garnatxa negra. L’INCAVI hi seguirà treballant, confirma el director, amb diversos projectes com el que està estudiant comportaments de diversos clons de garnatxa blanca.
I tenint en compte que la finca és molt gran, i que el centre potser no en necessitarà tot el fruit, també obren les portes a oferir-la per a col·laboracions puntuals, una de les quals, seria amb el Celler Cooperatiu Gandesa a qui portaran el vi que no demani el projecte formatiu. “Som socis de l’entitat, així que la idea és poder col·laborar també amb la cooperativa”, detalla Cutrona.

Acord de col·laboració Escola i Cooperativa de Gandesa
La nova gestió de la finca es podria segellar amb una nova aliança, que permetria manufacturar a través de la Cooperativa de Gandesa part de la producció que no sigui necessària per a la formació dels alumnes que s’estan formant en tècnic/a en olis d’oliva i vins (grau mitjà) o en tècnic/a superior en vitivinicultura (grau superior).
“La col·laboració es materialitza en el fet que l’Escola podrà entrar a la cooperativa el fruit que no destini a finalitats formatives“, apunta el president del Celler, Pere Bové, a Vadevi. “És molt important que col·laborem entre entitats que defensem la Terra Alta”, afegeix, fins i tot, dirà, “seria interessant que s’hi vinculés la Denominació d’Origen”, diu qui tot just ha estat elegit president de la nova etapa de la DO. I ho matisa. “Segur que seria positiu conèixer i compartir amb altres cellers del territori totes les bones pràctiques que s’hi puguin generar”, conclou Bové.
