VadeVi
El cost del vi base cava és de 70 cèntims d’euro

És el tercer any consecutiu que arriba aquest moment, i el sector l’espera amb ganes. Aquest dijous 25 de juliol s’ha convocat la 12a Taula del Cava durant la qual s’ha presentat l’estudi de costos de producció de raïm del vi base cava corresponent a la campanya 2024. Com a resultat, xifres difícilment comprables amb els dos primers estudis perquè enguany, entre les novetats, hi ha la incorporació de nous paràmetres, que el sector feia temps que reclamava, com ara la inclusió del cost de la mà d’obra familiar. Enguany, a més a més, la mostra de l’estudi de costos ha incrementat el nombre d’explotacions participants fins a la vuitantena, arribant al topall que inicialment s’havia plantejat.

Participants en la 12a Taula del Cava | Govern

Un increment de la producció de +25%

L’informe diferencia entre el cost per quilo i el cost per hectàrea. D’una banda, el cost de producció per la varietat macabeu és 0,45 €/kg, per a la xarel·lo 0,46 €/kg i 0,50 €/kg per a la parellada, amb la mà d’obra familiar inclosa que se situa entre el 0,10 i el 0,13 €/kg. Tot plegat, sumat també el cost d’elaboració, el resultat és que el cost per produir un quilo de macabeu és de 0,646 €, 0,653 € per produir xarel·lo i 0,688 € per la parellada. I això d’acord amb xifres que parlen d’un potencial increment del 25% de producció, malgrat que en el moment de l’elaboració d’aquest estudi, es justifica el Govern, “encara és molt aviat per tenir una previsió de la producció amb certesa”.

D’altra banda, i a partir del cost mitjà anual per hectàrea del període 2018-2022 per a cada indicador de cost en € base 2020, s’actualitza a 2024 a partir dels Índexs de Preus i Salaris Pagats disponibles per a l’any 2024, que a juliol són els índexs de març de 2024. D’aquesta manera, s’estima un cost de producció de 3.530 €/ha per la macabeu, 3.992 €/ha per la xarel·lo i 3.316 €/ha per la parellada.

Aquest quadre resumeix les xifres de l’estudi:


MACABEUXAREL·LOPARELLADA
Costos per hectàrea (euros 2024)
Costos de producció generals + específics + mà d’obra familiar (euros/ha)3.530 3.992 3.316 
Rendiments estimats
(mitjana 2018-2023)
7.7548.6346.660
Costos per kg (euros 2024)
Costos de producció generals + específics + mà d’obra familiar (euros/kg)0,4550,4620,498
Cost d’elaboració (€/kg)0,190
Cost total (€/kg)0,6460,6530,688

Dades estimades que han de servir d’orientació pel sector

Aquest estudi, encarregat per l’INCAVI al Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA), s’ha treballat de forma conjunta amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i l’Associació d’Elaboradors i Empresaris del Cava (AECAVA), i pretén determinar una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava (xarel·lo, parellada i macabeu). La 12 Taula del Cava ha estat presidida pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, qui ha emfatitzat la importància d’aquest estudi, amb el qual “avancem amb el nostre objectiu d’aconseguir uns preus justos per a tot el sector”, valorava.

Les dades estimades per l’estudi volen servir d’orientació per determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa