El Govern de la Generalitat considera que l’ERTO que vol sol·licitar el Grup Freixenet no és “de força major“, donant així la resposta que s’esperava des de fa una setmana, quan la marca de vins i caves va anunciar aquesta petició per afrontar la davallada de producció que es deriva de la sequera. Davant la negativa, la marca de vins i escumosos ha anunciat que “continuarà amb les negociacions constructives sobre l’ERTO amb el comitè d’empresa i amb els sindicats”. Segons ha compartit en un comunicat, “accepten” la decisió de la Generalitat, però es “mantenen ferms en la necessitat d’un ERTO i en què les condicions climàtiques i la resposta del Govern català desencadenen una sol·licitud d’un ERTO per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (l’anomenat ERTO ETOP)”.

Tot plegat, justifiquen, perquè “el motiu de la sol·licitud original del passat 22 d’abril de 2024 continua vigent“: i parlen de la falta de raïm i vi base per a la producció de Cava que segons la marca, “condueix a una reducció massiva de la feina en els processos de producció”. Un context que ve provocat com a “conseqüència de la sequera extrema a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès, El Garraf i Camp de Tarragona, que ha tornat a confirmar-se en l’Índex Precipitació Estàndard del 31 de març de 2024 del Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT) i que ha continuat afectant cada vegada més al sector des de 2021″.

Mesures insuficients per evitar un ERTO

Des de llavors, recorda Freixenet, han instat la DO a actualitzar la normativa del Cava i a adoptar mesures per contrarestar la tensa situació de subministrament. “Encara que la DO va aprovar mesures extraordinàries a mitjans d’abril per a la pròxima collita, aquestes mesures no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERTO”. Les dades, segons la marca, ho avalen: “Mentre la sequera ja ha acumulat un dèficit equivalent a 80 milions d’ampolles en el sector del Cava, Grup Freixenet està compromès a satisfer la demanda dels consumidors a curt i mitjà termini”.

Grup Freixenet, que produeix un terç del sector del Cava i que ven a més d’un centenar de països del món, té com a missió “assegurar un creixement sostenible per als seus empleats, proveïdors i tota la indústria vinculada al Cava”, diuen. Per això, “continuarem treballant amb tots els agents implicats per trobar la manera de superar aquest repte que afecta greument a tot el sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa