VadeVi
La Guia omple Razzmatazz en la seva tradicional Festa del Vi Català

El 14 d’octubre de 2024 arriba al mercat l’edició 2025 de La Guia de Vins de Catalunya, i els seus directors Jordi Alcover, Sílvia Naranjo i Fran Ortiz l’han presentat en el marc de la seva tradicional Festa del Vi Català. La cita ha repetit a la sala Razzmatazz, i a part de reunir centenars de professionals del sector del vi català també ha donat cabuda a 120 cellers que han presentat algun dels seus productes i que han rebut puntuacions per sobre dels 9,5 punts a La Guia. En l’edició d’enguany, la publicació recull la puntuació de 1.206 vins.

Les novetats de l’edició 2025

A més de conèixer els premis als millors vins d’aquesta edició, La Guia d’enguany estrena la secció Fem Feliç al Vi, que neix, segons els directors, “de l’amor al vi, i de la convicció que una taula sense vi no està completa”, i per donar sentit als maridatges gastronòmics, però amb el vi com a protagonista. En la secció, sommeliers i xefs reconeguts proposen receptes junts a partir de la tria d’un vi català. Concretament en aquesta primera edició, quatre restaurants i una escola d’hostaleria són els protagonistes d’aquesta nova secció: Celler de Can Roca, Els Pescadors, Les Moles, Quatre Molins i el Restaurant-Escola Martí Dot, que mariden les seves propostes gastronòmiques amb cinc vins catalans.

El Llopart Llegat Familiar 2021, un dels millors vins de l’edició | Foto: Llopart

Millors vins i Premis Honorífics

Enguany, el premi al millor vi de La Guia va ser, ex aequo, per al Llopart Llegat Familiar 2021 i La Capella 2010 de Juvé & Camps, que han rebut la màxima puntuació de 9,91 punts dins la categoria de vins escumosos. La resta de premis als vins, per categories i varietats, han estat els següents:

  • Millor blanc. Bellvisos Blanc, de Sara i René Viticultors (DOQ Priorat)
  • Millors negres: Camí Pesseroles, Mas Martinet (DOQ), Coma d’en Pou de Bàrbara Forès (DO Terra Alta) i Clos Cypres de Costers del Priorat (DOQ)
  • Millor rosat: Instabile Rosae Rosa Claret, de Vins Nus (DOQ)
  • Millor dolç: Monastrelius, del Celler Pallarades
  • Millor ranci: Ranci de l’Oller, Oller del Mas
  • Millors ancestrals: Superbloom Pét-Nat, de Bellaserra i L’Ancestral, de La Fita.
  • Millor escumós rosat: Camí dels Vidriers, de Júlia Bernet (Corpinnat)
  • Millors vermuts: Antic Reserva, Alcoholes Antich, i Dos Déus Origins Blanc Sec, de Priorat L&B Lab

Els millors de 2025, per varietats.

  • Garnatxa blanca. Tres Feixes, de l’Enclòs de Peralba
  • Garnatxa negra: Instabile Rosae Rosa Claret, de Vins Nus (DOQ)
  • Garnatxa roja: Iuralta Gris, de Vins Nus (DO Montsant)
  • Garnatxa peluda: Les Manyes, de Terroir al Limit (DOQ)
  • Macabeu: Macabeu de Solergibert, del Celler Solergibert (DO Pla de Bages)
  • Malvasia de Sitges: Les Madones, de Vins el Cep (DO Penedès) i Les Rotes de Cal Pau, de Cal Bessó
  • Carinyena blanca: Singulars Carinyena Blanca de Mas Llunes (DO Empordà)
  • Carinyena negra: Clos Cypres, de Costers del Priorat (DOQ)
  • Morenillo: El Templari, de Bàrbara Forès (DO Terra Alta)
  • Xarel·lo: Xarel·lo XXX, de Finca Viladellops (DO Penedès)
  • Xarel·lo vermell: LD Ancestral Xarel·lo Vermell, de Finca Viladellops (Clàssic Penedès)
  • Parellada: Picapedra Blanc, de Vins de Pedra (DO Conca de Barberà)
  • Monastrell: Monastrelius, de Pallarades
  • Picapoll blanc: Pla de Tudela, Espelt Viticultors (DO Empordà)
  • Sumoll Negre: Sumoll de Solergibert, celler Solergibert (DO Pla de Bages)
  • Trepat: La Coma, de Molí dels Capellans (DO Conca de Barberà)
  • Mandó: Raw Mandó, de Collbaix (DO Pla de Bages)
  • Escumós de macabeu: Barrica, del Celler Kripta (DO Cava)
  • Escumós de parellada: L’Era del Celdoni, del celler Carles Andreu (DO Cava)

Complementant els premis a producte, també han fet altres reconeixements en els anomenats Premis Honorífics.

  • Premi Trajectòria: Jordi Grau i Dolors Segarra, de Vins i Licors Grau
  • Premi Territori: Pau Albó, de Celler Cooperatiu d’Espolla
  • Premi Innovació: Ex aequo, Celler de Capçanes i Sant Josep Vins
  • Premi Futur: Aina Mariné.

Als premis honorífics s’ha afegit enguany una nova distinció: Icona del Vi Català. Amb aquest guardó, els responsables de La Guia busquen reconèixer els vins catalans que han marcat una època o un canvi de tendència en l’elaboració del vi a casa nostra al llarg de les darreres dues dècades. El guanyador d’aquest premi Icona del Vi Català 2025 ha estat el Teixar del celler Vinyes Domènech.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa