“Un gran vi expressa sempre, a més del seu terrer, també la individualitat del seu creador. La qual cosa, naturalment, no és vàlida per als vins elaborats pensant en els beneficis. L’autèntica qualitat d’un vi es manifesta en l’efecte diferenciat que suscita. Els vins excepcionals tenen quelcom que va molt més enllà del que som capaços de percebre amb els ulls, el nas i el paladar. Cal lluitar per l’invisible“.

Així era Carlos Esteva (1950-2023). I així mateix s’expressava. Aquestes són paraules que va compartir a Vinum l’any 2000 fent referència a un sector que l’apassionava, el del vi, al qual ha dedicat cos i ànima durant tota la seva vida. I ho ha fet, principalment, des de Can Ràfols dels Caus, un dels projectes que millor han sabut posicionar, al món, la regió penedesenca del Massís del Garraf. Esteva va ser un avançat en el seu temps, una persona visionària, rigorosa i d’esperit dinàmic; algú que va mirar fora per després créixer i consolidar el seu projecte més personal a casa. Un viticultor, empresari i apassionat del vi que fa poques hores ha deixat aquest món a l’edat de 72 anys.

Des de 1979 al Massís del Garraf

L’any 1979 Carlos Esteva va decidir traslladar-se a la finca de l’avi, Can Ràfols dels Caus. Venia de Menorca, on va fer els seus primers contactes amb la viticultura a la dècada de 1970 -i recentment així ho recordaven des de la distribuïdora menorquina De Vins, que li va atorgar un premi reconeixent la seva trajectòria professional-; així i tot, no seria fins que es va fer càrrec de la finca familiar quan va decidir implicar-se en la producció de vins de qualitat, tot potenciant, expliquen, “les característiques del paisatge i l’arquitectura del lloc en un marc sostenible”.

Recorden que l’arribada d’Esteva al Garraf va suposar “una revolució“, no només perquè es va aplicar a restaurar la masia, que es trobava en un estat ruïnós, sinó també perquè va regenerar l’explotació de les vinyes, introduint noves varietats i mètodes de conreu, apostant per l’excel·lència vinícola, amb un caràcter singular i dotant el celler d’una identitat pròpia.

Amb diverses dècades de trajectòria en l’univers del vi, Esteva sempre s’ha distingit per la seva àmplia cultura en aquest sector -ha estat nominat titular de la prestigiosa Académie Internationale du Vin– i per la seva capacitat per a diversificar-se. Se’l recordarà com a l’autor d’una vintena de vins a Can Ràfols dels Caus, però també per haver impulsat altres projectes com Mas Oller, a l’Empordà, i Can Camps, una petita finca situada al bell mig del Parc Natural de Garraf.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa