VadeVi
L’INCAVI assaja tècniques de maneig de sòl per a conservar l’aigua de pluja

L’Institut Català de la Vinya i el Vi ha iniciat les tasques per a instal·lar la infraestructura necessària que ha de permetre obtenir els graus d’escolament de l’aigua de pluja i l’erosió del sòl segons la gestió que s’hi realitza.

S’estan fent proves per a estudiar les millors pràctiques per a conservar aigua de pluja | Foto: INCAVI

Segons ha compartit en un comunicat, en aquest moment s’estan comparant quatre tècniques diferents de maneig del sòl en una mateixa parcel·la: el llaurat hivernal amb cultivador; el no llaurat, per mantenir una coberta vegetal; el pas del subsolador afegit al pas del cultivador, per permetre la penetració de l’aigua al sòl; i, la tècnica del sistema de l’empapat, introduïda per Llopart fa uns mesos, que gràcies a la formació d’uns clots s’afavoreix que l’aigua de pluja trigui més temps a infiltrar-se al sòl.

L’estudi respon a la petició del sector, i es du a terme en col·laboració amb VITALPE i Caves Llopart. La voluntat de l’INCAVI, apunten, és “mantenir i ampliar aquestes instal·lacions per poder contrastar diverses iniciatives en el treball del sòl, i valorar la seva eficàcia en l’acumulació i conservació de l’aigua de pluja”. El coneixement adquirit serà transferit, després, al sector per ajudar-lo en la seva sostenibilitat i millora, asseguren.

La poca pluja demana minimitzar la pèrdua d’aigua per escolament | Foto: INCAVI

Necessitat de fer front a la sequera

Les condicions de sequera que s’han viscut els darrers anys, especialment des de 2021, ha posat l’alerta en les empreses vitivinícoles sobre la necessitat d’aprofitar al màxim l’aigua disponible. Tenint present que la major part de la vitivinicultura catalana és en condicions de secà, una de les possibilitats de treball, apunta INCAVI, implica minimitzar la pèrdua d’aigua de pluja per escolament, la seva conservació i l’aprofitament de l’aigua acumulada al sòl.

A través dels projectes Hidrovinya i Regvallcorb, iniciats el 2018, l’entitat del vi comparteix haver obtingut resultats per determinar relacions entre la humitat del sòl i el potencial hídric de la planta com a base per a una digitalització gradual de la viticultura. El projecte Regvallcorb, a la zona de Costers del Segre, també s’està implementant a la Terra Alta sota el nom de REGTA.

En els pròxims dies, l’INCAVI té previst presentar el Pla de Recerca i Innovació 2030, anomenat OENOTRIA, amb el qual, entre altres prioritats, centrarà la seva agenda científica a mitjà termini vinculada a projectes estratègics en els àmbits de l’agronomia, la sostenibilitat, l’enologia i la biotecnologia i de l’economia de mercats.

En paral·lel, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va anunciar que, per afrontar la realitat climàtica actual, posa a disposició del sector vitivinícola un quart paquet d’ajuts que està dotat amb 20 milions d’euros destinats a la vinya amb l’objectiu de pal·liar els efectes que està causant la sequera al camp de Catalunya.

Documents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa