VadeVi
La intel·ligència artificial es cola en el sector vitivinícola

La intel·ligència artificial ha arribat per quedar-se. La presència d’aquesta nova eina ja és una realitat que ha modificat, a poc a poc, la manera d’entendre algunes professions o, fins i tot, que ha provocat avenços en alguns sectors. I el sector vitivinícola tampoc es queda al marge. En un camp on la tradició i l’artesania són grans mentors, la intel·ligència artificial comença a colar-se a poc a poc. Família Torres ha unit forces amb la startup tecnològica BitMetrics han desenvolupat el projecte ‘VINIA’, el qual utilitza la intel·ligència artificial (IA) i diversos sensors d’imatge per determinar i verificar la qualitat del vi durant el procés d’embotellament.

Tal com ha informat la conselleria d’Empresa i Treball aquest diumenge a través d’un comunicat, el projecte, que neix la confluència entre les dues empreses, permet identificar partícules estranyes o sospitoses del vi durant el procés d’embotellament. D’aquesta manera, doncs, els productors poden determinar si una ampolla està contaminada abans que es posi a la venda al mercat. L’ús de la intel·ligència artificial, segons argumenten des de l’executiu català, ofereix una solució ràpida i eficaç per la verificació de qualitat en els entorns en què hi ha molt poca llum. La CEO de BitMetrics, Mar Masulli, detalla que la proposta que han impulsat es pot aplicar a diferents tipus de vi i ampolles i que, a banda, també permet retirar la unitat afectada “sense afectar el conjunt de la producció”, així com reutilitzar l’ampolla.

Vinyes del Penedès pràcticament mortes per la sequera / ACN

Una bona implementació

D’entrada, la incorporació de la intel·ligència artificial ha tingut una bona rebuda a la companyia del sector vitivinícola que l’ha començat a implementar. Per la seva banda, el cap d’elaboració de Família Torres, Jordi Queralt, ha valorat que l’adaptabilitat del projecte en la seva línia d’embotellament es pot integrar de manera “ràpida i sense interrupcions” en la seva operativa diària. Aquest nou programa que incorpora la intel·ligència artificial en el procés d’elaboració del vi s’està duent a terme en aquests moments amb una prova pilot al celler Torres de Pacs del Penedès, i compta també amb un suport de 29.000 euros de les ajudes a projectes d’innovació oberta i disruptiva de l’agència per a la competitivitat de la conselleria d’Empresa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa