L’any 1975 va sortir al mercat la primera anyada del cava Reserva de la Família de Juvé & Camps, elaborat amb la collita de 1973. Fins aleshores, aquest escumós havia estat d’ús intern i exclusiu per a la família fundadora. Concebut per Josep i Joan Juvé Camps, amb la direcció tècnica d’Antoni Cantos González —pare de l’actual enòleg del celler—, el Reserva de la Família s’ha convertit, al llarg de mig segle, en el gran emblema de la casa i en una autèntica icona dels escumosos elaborats al Penedès.

Coincidint amb el cinquantè aniversari d’aquest referent, Juvé & Camps ha iniciat una celebració que s’estendrà durant un any i mig i que inclourà diverses novetats. La primera és la presentació d’una edició especial del Reserva de la Família 2009, considerada una de les millors anyades de la història de la casa. Aquesta ampolla inaugura una nova línia que recupera anyades històriques per commemorar moments destacats, identificades amb el número de verema des de la collita inicial de 1973. Així, el 2009 correspon a la verema 36 (V36) i surt al mercat amb una criança de 180 mesos. Se n’han produït 1.297 ampolles.
Una ampolla especial i un cupatge clàssic
L’ampolla té una presentació especial on destaca el tancament de grapa i un estoig inspirat en els llibres de col·lecció, com a homenatge als orígens artesanals del celler i al seu esperit col·leccionista. Aquesta edició limitada es podrà trobar exclusivament als restaurants més selectes o adquirir sota demanda, a un preu de 176 €, directament a través del celler.
El Reserva de la Família s’elabora pel mètode tradicional, amb un cupatge format per les varietats clàssiques del Penedès: 50 % de xarel·lo procedent de la finca d’Espiells, 35 % de macabeu de la finca La Cuscona, al sud de Sant Sadurní d’Anoia, i 15 % de parellada de les vinyes de Mediona, amb lleugeres variacions segons l’anyada. Verema manual, l’elaboració del vi base es fa actualment al celler d’Espiells i el tiratge, que es fa amb most concentrat rectificat, la segona fermentació i la criança, mínima de 28-30 mesos, es fa al celler històric, situat a la carretera de Martorell, dins del nucli urbà de Sant Sadurní d’Anoia. Com a brut nature, no rep cap dosatge final, preservant la puresa i l’elegància que han fet d’aquest cava un clàssic indiscutible del panorama enològic català.

