La Universitat d’Elx ha instat la RAE a rectificar la definició de vi que conté el diccionari.
El vi és un licor? El sector vitivinícola i els experts consideraran fora de lloc la pregunta per la seva resposta negativa òbvia. Però la màxima autoritat de la llengua espanyola, la Real Academia Española de la lengua (RAE), responsable del diccionari de referència, les definicions del qual tenen efectes legals per a la justícia, assegura que el vi és un licor. “Licor alcohòlic que es fa del suc del raïm espremut, i cogut naturalment per la fermentació”. Aquesta definició no és pas nova. Ja hi apareixia en la darrera actualització del DRAE de l’any 2001, i els acadèmics que des de l’any 2009 estan revisant totes les entrades per presentar-ne una nova actualització l’octubre de 2014, tampoc no hi havien parat atenció.
Però l’enginyer agrònom i professor de Legislació Vitivinícola, direcció d’empreses i vins del món de la Universitat d’Elx David López ha impulsat una reclamació a la RAE perquè aquest “error gravíssim” es corregeixi. “En la paraula licor s’hi emmarquen els destil·lats o macerats, però en cap cas les begudes que s’obtenen mitjançant fermentació, com és el cas del vi. Genera confusió i és impròpia d’una acadèmia, perquè posa de manifest un desconeixement absolut d’un sector del qual l’Estat espanyol n’és un dels principals productors del món”, argumenta David López a Vadevi.cat.
Aquest expert també ha fet saber a la RAE que s’equivoca molt no considerant el vi com un aliment. De fet, atenent-nos a la definició d’aliment del diccionari, el vi no ho és: “Conjunt de coses que l’home i els animals mengen o beuen per a subsistir”. Però la definició del Codi Alimentari inclou el component de gaudi dels aliments que David López també reclama als acadèmics de la RAE que tinguin en compte. A parer d’aquest expert, la modificació de la definició de vi en aquests dos aspectes seria clau: “Si el vi es considera un aliment i no només una beguda alcohòlica, passa automàticament a formar part de la dieta, i en conseqüència, de la cultura del territori. Una obvietat que ara no està reconeguda legalment per culpa d’un error greu en la definició del diccionari”, rebla López.
El professor de la Universitat d’Elx ha explicat a Vadevi.cat la seva sorpresa per la resposta que va rebre fa uns dies sobre la seva reclamació a la RAE: “M’han assegurat que l’Acadèmia està estudiant el cas, però de moment no he tingut cap resposta. Vull creure que s’ho estudiaran a fons, perquè és indigne d’un diccionari oficial”.
Ara bé, si es consulta el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, queda clar que el vi no és un licor, però tampoc no el defineix com un aliment: “Suc de raïms fermentat, que és essencialment una solució aquosa d’alcohol etílic amb petites quantitats d’èters, èsters, sucre, matèria colorant, etc”. El diccionari anglès Oxford diu que és “una beguda alcohòlica feta de suc de raïm fermentat”. El Larousse francès es refereix a “beguda fermentada preparada a partir del raïm o del suc de raïm fresc”.
El cava, una imitació del xampany
La màxima autoritat de la llengua espanyola ofereix una definició de cava que, a parer de David López Lluch, “és del tot ofensiva per als productors de cava de l’Estat, un insult”, perquè es limita a dir que es tracta d’un “vi escumós blanc o rosat, elaborat a l’estil del que es fabrica a la Xampanya”. La RAE, com en el cas del vi, “menysprea un producte molt apreciat al país i que també forma part de l’alimentació mediterrània. Hi ha set zones de producció de cava en 160 municipis, però que els acadèmics menyspreen totalment”. Mala fe? “No, ignorància i poques ganes de fer la feina bé”, rebla aquest expert. El Diccionari de l’IEC defineix el cava com un “vi escumós elaborat en una cava”, i el xampany com a “vi escumós criat en cava i produït a la regió francesa de la Xampanya”.
