VadeVi
L’INCAVI promet desplegar aquesta legislatura la llei del vi del 2020

El nou director general de l’INCAVI, Joan Gené, s’ha compromès a desplegar durant aquesta legislatura la llei de la vitivinicultura aprovada pel Parlament el 2020. Fa gairebé cinc anys que la cambra catalana va arribar a un acord unànime per tirar endavant el text, però des de llavors ha estat guardada en un calaix i Gené assenyala directament ERC per haver-la “deixat al congelador” durant la seva etapa al capdavant de l’institut. En una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Gené assegura que al llarg de l’any té previst reunir-se amb tots els agents del sector per perfilar el decret que ha de servir de guia per aplicar la llei.

Gené fa tres mesos que ha aterrat a l’Institut Català de la Vinya i el Vi i s’ha trobat amb molta feina a fer. Lamenta que durant cinc anys no hi hagi hagut avenços en la llei de la vitivinicultura i garanteix que es reunirà amb totes les DO, els productors, els sindicats agraris, les cooperatives i els cellers per trobar els “punts de coincidència” per desplegar la llei. “No venim a imposar com serà el decret, sinó a sentir i veure com fer-lo”, assegura. La normativa que està pendent de desplegar-se “endreça” el sector, explica Gené, i dona a l’INCAVI tot el poder com a autoritat competent per fer els controls de qualitat. “Ha de permetre endreçar una piràmide ben definida”, insisteix.

Camió ple de raïm collit a una vinya de les Cabanyes, al Penedès, l’agost del 2024 | ACN

El director general de l’INCAVI vol que la llei “simplifiqui i clarifiqui” els processos administratius que han de seguir els pagesos i elaboradors, però al mateix temps assegura que s’ha de garantir “sempre” la qualitat de tot el que s’elabora des d’una Denominació d’Origen. “No s’hi val tot”, defensa. Gené reconeix que fins ara “a la pagesia se li demanen massa tràmits burocràtics” per poder destinar el raïm a un vi de més qualitat i la seva intenció és que el nou decret sintetitzi els processos. Això vol dir que la paperassa serà més simple, però no menys exigent. “Si un elaborador vol un distintiu de qualitat, l’haurà d’avalar”, diu en referència a la possibilitat que membres del Gremi de Vinyataires Lliures puguin entrar a les DO.

Aposta per una DO d’escumosos catalans

Des de l’INCAVI defensen que cal fer valdre la qualitat del vi català, i per això aposten per una futura DO d’escumosos que aglutini tots els elaboradors de Catalunya, la major part dels quals estan al Penedès. “Tindria sentit en el pla teòric” perquè seria una eina per “millorar el sector”, però no veu clar que els elaboradors estiguin preparats per fer un front comú. Fa més de cinc anys que les empreses escindides de la DO Cava —Corpinat i Clàssic Penedès— mantenen converses per crear una nova DO, però fins ara hi ha hagut pocs avenços.

El posicionament de Gené trenca amb el de la seva predecessora al capdavant de l’INCAVI, Alba Balcells, que preferia reunificar tots els productors sota la DO Cava. El nou director general veu positiu donar una resposta a les necessitats dels elaboradors d’escumosos catalans que ara estan dividits perquè “com menys nomenclatures” tinguin els vins, més senzill serà fer-ne publicitat i portar-los pel món. Amb tot, reconeix que durant les reunions bilaterals amb els productors de Corpinat i Clàssic Penedès “s’ha parlat més d’allò que els separa que no pas d’allò que els uneix”, la qual cosa no augura un acord a curt termini. “Ara no veig a prop un projecte comú, però farem de mitjancers si ens ho demanen”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa