Fa mesos que s’està gestant el projecte, i malgrat que en l’última reunió del passat 10 de juliol ja s’havia donat per definitiu, aquest 24 de juliol s’ha oficialitzat l’acord entre el Govern català i el sector vitivinícola del Penedès i el Garraf per a la creació de la primera comunitat de regants del territori, que permetrà portar aigua i garantir un reg de suport als cultius d’un territori que estan patint situacions climàtiques extremes, marcades especialment per la sequera.
Es feia en el marc d’una trobada que ha convocat una quarantena de persones al Conjunt Monumental de Sant Martí Sarroca, totes elles, presidides pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i l’alcaldessa de Sant Martí de Sarroca, Sònia Jansà, i la directora d’INCAVI Alba Balcells, que juntament amb altres responsables tècnics de la Generalitat i altres autoritats locals han acompanyat a taula diversos representants dels potencials membres d’aquesta ja confirmada comunitat de regants.

“Fa setmanes que treballem amb tots els actors del Penedès i Garraf per trobar una solució viable per afrontar la crisi climàtica“, compartia el conseller davant la premsa, assenyalant també alguns dels detalls tècnics d’un estudi que s’ha estat elaborant de manera conjunta entre diverses entitats públiques com l’IRTA, INCAVI, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Al document, xifres sobre necessitats hídriques, recursos existents i potencial disponibilitat de litres d’aigua per donar resposta a la realitat actual de manca d’aigua.
“Un cop sabem el nombre d’hectàrees a les quals es podria donar cobertura -que són unes 25.000 ha-, quanta aigua es necessita o quines fonts d’aigua podríem tenir, ara el següent pas és fer possible aquest acord entre tots els actors que, per primera vegada en la història, tenen al davant una solució als problemes que provoca el canvi climàtic”, valorava el conseller, insistint en el fet que aquest projecte “no aportarà una solució immediata“, perquè cal primer constituir la comunitat, fer els projectes, sumar les adhesions de propietaris i iniciar les obres, abans de regar; i fins i tot, aclaria, “buscar altres fonts possibles per portar més aigua” en cas que la que hi ha, i amb totes les adhesions, “no sigui suficient”.
Sigui com sigui, el màxim responsable de la cartera d’Acció Climàtica es felicitava per haver aconseguit “seure tots els actors en una mateixa taula” i tirar endavant un projecte que serà “únic“, en el sentit que l’aigua no vindrà d’un riu o embassament. “Serà aigua regenerada, reutilitzada i freàtica“. La creació de la comunitat està previst que doni una cobertura a 25.000 hectàrees potencials de reg, i l’objectiu serà gestionar la disponibilitat d’aigua que se n’obtingui per fer reg de suport i supervivència.

Programa de seguiment i gestió de l’aigua per afrontar el canvi climàtic
Durant la reunió, s’ha presentat el Programa de seguiment i gestió agronòmica de l’aigua per incrementar la resiliència al canvi climàtic del sector vitícola català, elaborat conjuntament per l’IRTA i l’INCAVI. Aquest projecte va néixer fa uns mesos de la petició de l’Associació Vinícola Catalana a l’exconsellera Teresa Jordà, i durant l’any 2023 i començament de 2024 s’ha estat treballant juntament amb l’ACA, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, de manera que es disposa d’una projecció de les necessitats del cultiu al territori amb l’horitzó el 2070.
Entre els resultats de l’estudi, es constata les necessitats hídriques de les vinyes, que es mourien en una forquilla d’entre els 20 hm³ el 2030 als 32,5 hm³ el 2070; que el volum susceptible de ser regenerat en aigües depurades per al reg de suport a la vinya se situaria entre el 8,5 i el 13,0 hm³/any. I que la disponibilitat, comptant les 25.000 ha de vinya al Penedès està entre els 400 i els 540 m³/any, xifra que confirma que l’any 2030 l’oferta d’aigua cobriria entre el 50 i el 68% de les necessitats, mentre que el 2070, segons l’informe, la cobertura estaria entre el 31 i el 42%.
Aquest treball també identifica diferents depuradores i estacions de tractament d’aigua on hi ha volums disponibles que la comunitat podria demanar per distribuir-la després entre els diferents regants. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també ha compartit que estudia fonts alternatives d’aigua per incrementar la disponibilitat per als regants i, d’aquesta manera, assegurar el cultiu de la vinya en una comarca que basa la seva economia en el sector vitivinícola.
Reaccions: “És un moment històric”
La reunió ha acabat passat el migdia, i a la sortida es veien cares de satisfacció. Hi poden haver ajustos per acabar de perfilar, però en general, la valoració de tot plegat és positiva. “És una molt bona notícia per al Penedès”, compartia amb Vadevi Joan Huguet, president de la DO Penedès. És un projecte a llarg termini, això tothom ho té clar, i hi incideixen diverses veus, però ara és important “anar a l’una i saber aprofitar aquesta oportunitat”.
Una oportunitat que el director general de l’IRTA, Josep Usall, entén com a històrica. “És un moment històric, sobretot si ho sabem aprofitar”, valora. “Nosaltres hem impulsat l’estudi, ara la pilota està en mans dels regants, que decidiran fins on volen implicar-se per fer realitat aquest projecte”.

Llistat d’assistents
- Sònia Jansà, alcaldessa de Sant Martí de Sarroca
- David Alquézar, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya al Penedès
- Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural
- Alba Balcells, directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi
- Josep Usall, director general de l’IRTA
- Glòria Tibau, directora dels Serveis Territorials a Tarragona
- Antonio Enjuanes, sub-director general d’Infraestructures
- Xoán Elorduy, cap del Servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l’INCAVI
- Magí Pallarès, alcalde de Sant Jaume dels Domenys
- Felix Sans, assessor a l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys
- Maria del Mar Torres, directora d’AECAVA
- Lluís Coll, membre del Grup de viticultura d’AECAVA
- Josep Anton Vendrell, president de l’Associació de Viticultors del Penedès
- Andreu Piñol, vocal de l’Associació de Viticultors del Penedès
- Joan Huguet, president de DO Penedès
- Joaquim Mallofré, vicepresident DO Penedès
- Pere Llopart, membre de Grup Sequera Penedès
- Albert Valldossera, membre de Grup Sequera Penedès
- Mireia Torres Maczassek, presidenta d’INNOVI
- Josep Maria Albet, vicepresident d’AVC
- Toni Cruces, secretari general d’AVC
- Joan Pons, president de CEVIPE
- Jordi Pascual, responsable nacional del sector de l’oli d’UP de Catalunya i pagès de la Bisbal del Penedès
- Jordi Inglada, membre de l’executiva nacional del sector de la vinya i del vi d’UP i pagès de Banyeres del Penedès
- Berta Manteca, tècnica de la Vinya de JARC
- Albino Neira, president de Tarragona de JARC
- Xavier Pié, responsable de Desenvolupament Rural de FCAC
- Òscar Tolsà, tècnic d’Assessorament Agroalimentari de FCAC
- Lluís Roig, gerent de Cellers Domenys
- M. Carmen Bruach, secretaria d’organització de l’IACSI
- Ignasi Sans, director tècnic de l’IACSI
- Pere Albà Sánchez, president de CEOLPE
- Francesc Xavier Coll, secretari de CEOLPE
- Rafel Ramon Martorell, president de COVIDES
- Ricard Vallès, membre de Revolta Pagesa
- Robert Savé investigador emèrit de l’IRTA
- Indalesi Grau, membre de Revolta Pagesa
- Josep Molina, iniciativa per la creació de la CR de pagesos del Baix Penedès
- Ramon Mestre, iniciativa per la creació de la CR de pagesos del Baix Penedès.