La Barcelona Wine Week ha estat l’escenari escollit aquest dimecres 7 de febrer per a donar a conèixer un informe sobre els vins catalans elaborat per l’equip del màster of wine britànic Tim Atkin. Catalan Wines Special Report neix com a resultat de tastar 1.046 vins elaborats arreu de les regions vitivinícoles de Catalunya, dels quals se’n menciona 910, i 630 superen la puntuació dels 90 punts segons el criteri dels autors, el MW i Fintan Kerr.

“No pensava que a Catalunya hi hagués tanta diversitat”
“Sent honest, no em pensava que a Catalunya hi hagués tanta diversitat“, compartia Atkin, i seguia. “La qualitat és molt alta“, valorava el tastador, puntualitzant el fet que tots dos professionals van coincidir en gairebé tots els vins tastats, a l’hora de posar-los nota. “Tinc molt a agrair-li al territori”, afegia.
De la totalitat dels vins, han donat a conèixer el que, a criteri seu, són els dotze vins més destacats d’entre el miler avaluat. Són els següents, per categories:
- El millor vi blanc: Nun Vinya dels Taus 2022, de l’Enric Soler
- El millor vi negre: Les Manyes 2021, de Terroir al Límit
- El millor vi rosat: Rosat 2021 de Clos Mogador
- Millor vi dolç: Majjan 2014, de Castell d’Encús
- Millor enòloga: Marta Casas, de Pares Baltà
- Millor enòleg jove: Roc Gramona, d’Enclòs de Peralba
- Millor director tècnic: Miquel Palau, d’Abadal
- Millor Cooperativa: Celler Capçanes
- Millor vi generós: Marfil Generós Sec Solera 1976, del celler Marfil
- Viticultor/nòleg llegenda del sector: René Barbier Ferrer
- Vi negre amb millor relació qualitat‐preu: Dos Germans negre 2021
- Vi blanc amb millor relació qualitat‐preu: Abadia de Poblet Blanc 2019
Les puntuacions totals es poden consultar des d’aquest enllaç.
Oportunitat per a internacionalitzar el vi català
Aquest informe ha estat elaborat a encàrrec de l’Associació Vinícola Catalana. El president Valentí Roqueta valorava molt positivament aquesta col·laboració. “Formar part d’aquest projecte és una oportunitat per a internacionalitzar el vi català i demostrar que els nostres vins estan a un molt bon nivell”. A mesura que s’anaven desvetllant algunes de les conclusions que de l’informe, s’han pogut tastar vuit vins.
- Vd’O 6 Carinyena Blanca Al·luvial 2021, de Vinyes d’Olivardots
- Finca la Terrenal 2020, d’Edetària
- Xarel·lo Aspriu 2015, de Pardas
- Pep 2021, de Josep Foraster
- Cabrida 2021 del Celler de Capçanes
- Especial Picapoll Negre 2020 d’Oller del Mas
- Les Manyes 2021, de Terroir al Limit
- Majjan 2014, de Castell d’Encús.