Vinyes de Mura Foto: Viticultors de Mura
Viticultors de Mura han aconseguit recuperar la vinya al poble, amb les varietats picapoll i sumoll com a punta de llança del seu projecte. Amb quatre vinyes en un terrer pinyolenc al vessant nord del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i amb tres vins, Muradine representa la recuperació de la tradició vinícola de Mura després que a finals de la dècada dels noranta estigués a punt de perdre’s per la jubilació, als 85 anys, de Ton Puig, l’últim cuidador de la vinya del Catot.
Un fill del poble
Un fill del poble, Joan Pla, va prendre’n el relleu pocs anys abans d’arribar al tombant de
segle. Els ceps centenaris del Catot havien de mantenir viu l’esperit d’una explotació que només cinquanta anys enrere havia estat tan important per als muratans.
Joan Pla va aprendre durant dos anys els secrets d’en Ton Puig i va iniciar una producció pràcticament rudimentària dedicada a satisfer el consum propi i el de la família i les amistats. I així va anar cuidant la vinya durant deu anys, demanant ajuda als coneguts quan calia collir el fruit i veremar, fins que el 2007 un d’aquests amics, en Joan Pallarés, el va esperonar a obrir celler i a comercialitzar els vins.
Calia un enòleg, i Lluís Raventós no es va poder estar d’acceptar un projecte amb vinyes centenàries i amb el repte de vinificar la varietat sumoll o experimentar amb la picapoll.
Des del Catot
Des dels orígens, Muradine ha crescut des de la vinya del Catot, amb tres vinyes més, Ca l’Arola, el Llobet i Can Mas, i amb la incorporació de noves varietats de cep com l’ull de llebre, merlot, chardonnay, cabernet sauvignon o garnatxa negra.
Amb tot, Joan Pla destaca que es tracta d’un “vi artesà d’alta qualitat” del qual es fa “poca producció” i que respira, a la vinya, els aires del Parc Natural de Sant Llorenç.
La vinya originària dóna nom als vins negre i blanc, intensos i persistents, de Muradine, que compta a més a més amb el Néspola negre. El Catot negre, del 2009, està elaborat amb un cupatge de merlot, sumoll i ull de llebre; el Catot blanc, del 2011, amb picapoll, chardonnay i altres; i el Néspola negre, del 2009, amb merlot i sumoll
