L’Assemblea General de la Federación Española del Vino, FEV, celebrada aquest dimecres 10 d’abril a Madrid, ha servit per renovar part de la seua junta i presidència. D’ara endavant, Pere Ferrer, co-CEO i vicepresident del Grup Freixenet serà el nou president de la patronal en substitució d’Emilio Restoy (Bodegas Ramón Bilbao), que acaba el mandat iniciat el 2020 i passa a ser vicepresident segon. Juan Tirado, president de Cellers Parla, en serà el vicepresident primer.

“L’agricultura ha de tornar a ser una política estratègica”
Ferrer destacava durant el discurs de clausura que “el vi és part de la identitat social i cultural del nostre país i, el més important, és el mode de vida de moltes zones de l’Espanya rural que, sense l’activitat vitivinícola, estarien abocades a l’abandonament i la desertificació”. D’aquí que el nou president demanés al ministre d’Agricultura, Luis Planas, present a la clausura, “fer un pas més” en la pedagogia i defensa del sector al Consell de Ministres i a Brussel·les, davant dels organismes internacionals que qüestionen la legitimitat social del consum moderat de vi. “La moderació, que tant defensem des de la FEV, no només s’ha d’aplicar al consum sinó també al debat públic i polític”, subratllava.
D’altra banda, Ferrer va defensar la importància de ser “ambiciosos” en l’àmbit comunitari en les polítiques de salut, climàtiques, mediambientals i de sostenibilitat en general “tenint sempre car que aquesta ambició no es pot traduir en una multiplicació d’obstacles, objectius inassumibles i excés de burocràcia i de tràmits que posin en risc la nostra competitivitat i el desenvolupament de la nostra activitat”. I afegia: “Creiem que ha arribat el moment que Brussel·les escolti més i amb més sensibilitat als països i als sectors a l’hora de legislar i és fonamental que tant a Espanya com a Europa l’agricultura torni a ser una política estratègica i els nostres representants al continent ho defensin així”, ha assenyalat Ferrer, destacant a més que la legislatura vinent comunitària serà clau amb relació a moltes qüestions que marcaran el futur del sector vitivinícola.

Reconeixement a l’ICEX i record per Pau Roca
El president sortint, Emilio Restoy, ha fet balanç dels seus tres anys i mig al capdavant de la FEV recordant alguns dels projectes desenvolupats sota tres eixos prioritaris de la seva presidència: posar el consumidor al centre de totes les accions de màrqueting i comunicació, aprofundir en el concepte de sostenibilitat integral dins del sector i posicionar la FEV com una “organització útil” que és part de la solució als problemes sectorials, a la qual s’han unit 138 nous cellers durant el seu mandat.
En finalitzar la jornada, s’ha fet entrega per segon any consecutiu d’uns reconeixements de la FEV a institucions i persones que, segons la patronal, “contribueixen notablement des del seu àmbit d’activitat a defensar i promoure el sector del vi i la seva cultura”. En aquesta ocasió s’ha premiat la tasca de l’ICEX España Exportació i Inversions, i també hi ha hagut un moment de record i reconeixement a la figura del que fos secretari general de la FEV durant 27 anys i posteriorment director general de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), Pau Roca, que va morir el mes de desembre passat.
Nova Comissió Executiva
L’Assemblea General ha aprovat la candidatura única de la Comissió Executiva de la FEV per als pròxims tres anys. El màxim òrgan de decisió de la FEV, encapçalat per Pere Ferrer com a president, estarà format per 27 membres, un terç dels quals s’han renovat amb la incorporació de noves cellers i persones. La nova Comissió Executiva quedaria conformada de la manera següent:

