El Vinseum ha inaugurat oficialment aquest dimecres les noves instal·lacions, amb molts muntatges audiovisuals i immersius, que multipliquen per sis l’espai anterior. L’espai situat a Vilafranca del Penedès passa de tenir 500 objectes exposats a més de 2.000. “Passem d’un museu enciclopèdic a un espai del segle XXI”, ha subratllat el director, Xavier Fornos, que ha remarcat que amb aquest nou espai volen deixar enrere un enfocament molt local per convertir-se en tot un referent nacional. La reforma i ampliació de l’espai es va començar a gestar fa 24 anys, però han estat aquests darrers vuit anys quan ha tingut més ressò per la construcció d’un nou edifici de quatre plantes, amb una inversió de 8 milions d’euros que han cofinançat l’Ajuntament de Vilafranca, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i els fons FEDER.
Aquest dimecres s’ha celebrat la inauguració institucional d’un espai “que no només vol parlar de vinyes i cellers, sinó del seu impacte sociològic, cultural i antropològic”, però aquest cap de setmana és quan s’obrirà per primer cop al públic amb una jornada de portes obertes aquest cap de setmana coincidint amb el festival de cinema Most. “No és un museu de la ciència del vi, sinó de la petjada humana que representa una tradició tan llarga a casa nostra”, ha assenyalat el director del museu, que està a punt de celebrar el 90è aniversari del seu naixement.
Amb aquest nou espai i els muntatges audiovisuals i immersius, es deixa enrere, segons la direcció, “un museu enciclopèdic on s’exposava absolutament tot, sense una continuïtat clara”, un model que “es va esgotar durant els anys 90”. Ara, l’aposta és oferir un discurs “del segle XXI, en què se seleccionen els millors objectes i s’introdueix una actualització tecnològica”. “L’única via possible era afrontar una transformació absoluta de la institució, no només físicament per resoldre barreres arquitectòniques, sinó que calia fer una aposta forta per garantir el futur més proper del museu”, afegeix. Al seu torn, l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, també ha ressaltat que a partir d’ara hi ha una “clara vocació global”.

Una triple exposició permanent
Xavier Fornos explica que la nova proposta se centra en una triple exposició permanent. En la planta baixa, d’accés gratuït, es pot conèixer “la realitat i el potencial de la cultura de la vinya a Catalunya”, per, tot seguit, passar després a una sala “on es pot fer un viatge a través del temps” i, finalment, el visitant es pot submergir en les tres plantes superiors per fer “un trajecte des de la vinya fins a la taula per conèixer a fons les cultures del vi de Catalunya”. El nou museu també disposa d’una aula de tast i una altra d’educativa.
En el nou espai es pot veure des de les llavors de raïm de fa 2.700 anys trobades a Avinyonet del Penedès fins a una àmplia col·lecció de copes, etiquetes d’ampolles de vi o obres d’art contemporànies vinculades al món de la vinicultura. En aquest sentit, destaquen les premses de vi històriques o bé unes botes de fusta gegantines procedents de l’Anoia. També són singulars una màscara de Bacus de la Tàrraco Imperial de fa 2.000 o el conjunt de pintures de Xavier Nogués. Un recorregut que, segons la direcció de l’espai, es pot fer en dies hores, “tot i que el museu no s’esgota en una sola visita”.

El Vinseum vol multiplicar per cinc els visitants
La direcció del Vinseum vol multiplicar per cinc els 10.000 visitants i assistents a les activitats dels últims anys, i es fixen l’objectiu d’arribar als 50.000 visitants a mitjà termini. “Haurem de treballar de valent per aconseguir-ho”, assegura Fornos, que confia que sigui un nou pol d’atracció per al turisme penedesenc. Un dels públics que es vol captar especialment és l’estranger, i, en aquest sentit, confien que l’Agència Catalana de Turisme ajudi a impulsar la difusió del nou espai amb un treball conjunt “indispensable” perquè el turisme estranger pugui conèixer el nou museu.
Fornos, que presumeix del recent premi com a Millor Museu del Vi d’Europa, destaca que tant petits com grans poden “venir a olorar el Vinseum i descobrir que tothom té un lloc en un món del vi que potser pensen que queda allunyat de les seves vides”. El pròxim pas, diu, és que la Generalitat declari el museu com a Museu d’Interès Nacional, i s’equipari així a altres espais com el MACBA, el Museu Picasso, el Museu Diocesà de Vic o el Pau Casals del Vendrell.
