El vi novell d’enguany tindrà un nou distintiu que identificarà els vins que s’han elaborat seguint els criteris del col·lectiu d’elaboradors, una agrupació de cellers que treballa per recuperar aquesta tipologia de vi, el primer a sortir al mercat després de la verema, i que compta amb una llarga tradició a Catalunya.
L’etiqueta, impulsada pel col·lectiu d’elaboradors de vi novell, identificarà els vins elaborats per aquests cellers i acreditarà que els vins compleixen els següents criteris:
- Que el 100% del raïm utilitzat és de l’anyada que s’indica a l’etiqueta.
- Que no està disponible per a la venda al client final abans de l’11 de novembre, dia de Sant Martí, la data que la tradició marca per la sortida al carrer del novell.
- Que és un vi de qualitat regulada per una DO catalana.
- Que el celler està compromès amb la promoció i difusió del vi novell, les seves característiques i la seva història i tradició.

Menys vi novell aquest 2023 per la sequera
La campanya per elaborar el vi novell 2023 ja ha començat amb la verema a tots els cellers elaboradors. Aquest any, però, només vuit dels tretze cellers que van fer novell l’any passat continuaran fent-ne a causa de la davallada de raïm disponible a conseqüència de la sequera.
Així, els cellers que enguany elaboraran vi novell i mantindran viva la tradició són Carles Andreu, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; Maset, de la DO Penedès; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.