Fa mesos que una nova tècnica per a retenir l’aigua a la vinya va mobilitzar diversos viticultors del Penedès. Sorgia gràcies a una iniciativa pionera adaptada a Catalunya pel celler Llopart, l’empapat, un grup de treball que, des d’aleshores, ha continuat reunint-se i intentant trobar maneres per sobreviure davant una situació d’extrema sequera que els afecta des de fa unes quantes anyades. Avui, aquest grup ha fet un pas més i, segons ha pogut saber Vadevi, ha registrat una petició a l’Administració en la qual demana reg de suport com a mesura imprescindible per a garantir la seua supervivència. Si no plou, el futur de la vinya i el vi al territori, està absolutament compromès.

“Moltes finques, sota el llindar de la supervivència”
El text, dirigit a l’atenció de David Mascort, conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, comença exposant la situació i realitat del territori, on “moltes finques estan per sota del llindar de la supervivència i de la rendibilitat econòmica”, apunten. Saben que el context és “excepcional”, però també que la realitat climàtica avança cap a la reducció de precipitacions, la qual cosa farà “més que probable la inviabilitat de les explotacions, a causa de la reducció de rendiments” i fins i tot, lamenten, pot portar a “la mort de la planta“.
“Els viticultors i viticultores del Penedès estem aplicant totes les opcions agronòmiques i tècniques pertinents per fer amb menys aigua, fins i tot per resistir, però, tanmateix, no podem fer més sense aigua”, comparteixen. Per això, reivindiquen el seu dret de ser atesos “amb la mateixa intensitat que altres territoris de Catalunya”. De motius no els en falten. Més enllà de la supervivència de tants projectes particulars, també tenen clar que mantenir el “sector viu i amb esperances de futur” contribuirà a “descarbonitzar el territori i fer-lo més resilient” davant uns canvis en el clima que condicionaran la manera de treballar la terra del present i del futur més immediat.

Un reg mínim de 1.500m3/ha
Per tot plegat, demanen a l’Administració que “doti, sense més demora, d’un reg de suport mínim de 1.500m3/ha a la vinya de l’àmbit territorial de la Denominació d’Origen Penedès per permetre que “la vitivinicultura d’aquest territori sigui viable econòmicament”.
El document el signen diversos viticultors, enginyers agrònoms, en molts casos vinculats també a cellers del territori penedesenc. Entenen que cal “començar amb urgència un projecte executiu” que permeti incorporar i garantir el reg de suport en l’àmbit de les 24.000 ha. del territori de la DO Penedès, “que contempli la generació de les infraestructures necessàries de totes les fonts possibles, incloent-hi aigua dessalada, adequant la futura planta de Cubelles, el pas d’aigua depurada a regenerada de les EDAR del territori, com també d’altres fonts possibles.
També demanen a la Conselleria que “el projecte tingui presents els aspectes tècnics, d’infraestructura, de governança, socioeconòmics i de sostenibilitat per a la implementació del mencionat reg de suport contemplant totes les fonts possibles d’aigua apta pel conreu” i que s’executi “amb caràcter d’urgència”, assenyalant fins i tot una data, que sigui “com a màxim”, durant el segon semestre de 2024, “independentment del règim pluviomètric”, apunten.
En el document fan constar també la necessitat “d’implementar un pla de contingència” que contempli el període de transició per mantenir l’activitat fins a la implementació del reg de suport. Per últim, i no menys important, demanen que el sector pugui participar en l’elaboració de l’estudi, “aportant tot el coneixement existent fins al moment”.