Tornen els Premis Cartaví i ho fan, coincidint amb la seua onzena edició, amb algunes novetats pel que fa a les categories que competeixen a certamen. El projecte impulsat per l’Associació Vinícola Catalana, això sí, manté l’objectiu principal de distingir els restaurants de Catalunya que defensen i promocionen els vins catalans entre la seua oferta. Entre estes novetats, es reconeixerà la presència de producte català als wine bars, així com l’oferta de vins de proximitat, activitats organitzades al voltant del vi o el servei de vi a copes, entre d’altres. Nota important en aquest sentit, i segons puntualitza l’organització, no hi poden participar els bars de vins dels cellers.

Entre les categories, sumades a aquesta novetat, s’hi diferencien els establiments amb un preu menú sense el vi de menys o superior als 35 euros, i també segons ubicació, amb edicions territorialitzades per províncies. Hi haurà semifinals a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i una final a Barcelona ciutat. Cada convocatòria tindrà un jurat específic que en farà la valoració individual de cada candidatura.

Per a poder competir en l’onzena edició dels Premis Cartaví cal seguir diversos passos, entre els quals, omplir una butlleta d’inscripció, i fer arribar la carta en català i en forma física a les seus que acredita l’entitat a la seva pàgina web. En aquesta edició, l’organització ha considerat que aquells restaurants que hagin guanyat dos anys seguits algun dels reconeixements en la mateixa categoria, no podran competir en les dues següents edicions, però passaran a formar part d’una llista especial que es publicarà a la pàgina web del certamen.

El calendari

Les semifinals del Cartaví tindran lloc entre els mesos d’octubre i novembre de 2024, a excepció de les de Tarragona que es faran durant este mes de setembre. Superada la trobada, es farà públics els noms dels restaurants i wine bar finalistes.

Cada jurat territorial estarà format per representants de les denominacions d’origen i de les rutes del vi del territori, un sommelier, un representant del gremi de la restauració, un periodista gastronòmic, a més a més de representants de la mateixa AVC i de l’INCAVI. Les cartes de vins dels restaurants de la ciutat de Barcelona i Wine Bars seran valorades directament pel jurat final, i aniran a la final quatre restaurants finalistes per categoria i província, sumat als quatre finalistes de Barcelona ciutat. Pel que fa als wine bars, se seleccionarà el millor de cada província per a donar un premi únic.

Entre els criteris de valoració hi destaquen el predomini de vins catalans i de proximitat, que s’ofereixin o recomanin aquests vins, oferir informació del producte, o disposar de vins de les denominacions d’origen més properes a l’establiment. També es tindrà en compte l’ús de les copes, obridors o decantadors, en cas que sigui necessari, així com la diversitat de tipologies i les condicions de conservació dels vins.

En un acte de lliurament de premis, amb data i lloc per determinar, es premiarà:

  • Un establiment per cada categoria per cadascuna de les quatre províncies catalanes
  • Un establiment per cada categoria de Barcelona ciutat
  • El wine bar guanyador.

Els finalistes també rebran un diploma de participació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa