VadeVi
Primeres ampolles de vi certificades en viticultura regenerativa
  • CA

Són els pioners a rebre aquest distintiu: set cellers de quatre països del planeta vitivinícola, entre ells, Catalunya, han obtingut la certificació internacional Regenerative Viticulture Alliance (RVA), avalant les primeres vinyes, cellers i vins i la implementació d’un model regeneratiu aplicat a la vinya i el planeta. Es tracta de Família Torres (Penedès), Clos Mogador (Priorat), Jean Leon (Penedès), Domaine Mirabeau (Côtes de Provence), Domaine Lafage (Roussillon), Lima & Smith (Vinho Verde) i Miguel Torres Chile (Regió del Maule), així com altres petits viticultors catalans.

L’estàndard RVA, impulsat per l‘Associació de Viticultura Regenerativa en col·laboració amb The Regenerative Viticulture Foundation, està certificat per Ecocert, líder mundial en certificació orgànica i sostenible. Aquesta nova certificació, descriuen els impulsors, “reconeix els esforços realitzats pels viticultors i productors de vi de tot el món que apliquen aquest model vitícola i certifica els vins que procedeixen de vinyes regeneratives“, contribuint a “mitigar els efectes de l’escalfament global gràcies a la seva funció com a embornals de carboni”.

Dos nivells de certificació

El distintiu estableix dos nivells de certificació en funció de l’execució i extensió de les pràctiques regeneratives, en ambdós casos, la vinya haurà de complir amb la normativa ecològica estigui certificada o no. D’una banda, RVA Certified s’atorga quan s’implementa la totalitat de les pràctiques de viticultura regenerativa contemplades en la norma, que inclouen cobertes vegetals, no llaurat, esmenes orgàniques, pasturatge racional (o control mecànic substitutiu), conservació de la biodiversitat, realització d’assajos de camp i anàlisis microbiològiques, així com garantir el benestar animal i unes condicions laborals dignes. De l’altra, RVA Transition té un nivell d’exigència menor i es concedeix a aquells viticultors i cellers que tenen vinyes en un procés de transició cap a un model regeneratiu, però que encara no apliquen totes les pràctiques. 

En el cas dels vins, la collita del 2023 és la primera a portar el segell RVA per als cellers de l’hemisferi nord, mentre que els cellers de l’hemisferi sud podran certificar els seus vins a partir de l’anyada 2024. Els primers vins amb aquest segell són: La Réseve Rosé 2023 (Domaine Mirabeau), Clos Ancestral Blanc 2023 i Forcada 2023 (Família Torres), Nereda Blanc Bio 2023 (Domaine Lafage) i Jean Leon Vinya Gigi Chardonnay 2023 (Jean Leon).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa