La comarca del Priorat qualificarà el 2024 com un dels anys més difícils de les darreres dècades. Fa mesos que els viticultors i pagesos de la comarca lamenten la forta sequera que compliquen la supervivència dels cultius, i no tenen clar el futur si la situació climàtica continua resistint-se a la pluja i els regs de suport triguen a poder-se posar en funcionament. Aquestes últimes hores, a més a més, se suma a la realitat les afectacions d’un incendi que crema diverses hectàrees del territori, i que està amenaçant algunes finques de vinya o el mateix Parc Natural de la Serra del Montsant.
Hi ha hagut tot de missatges oficials a través dels Agents Rurals i el mateix cos de Bombers, que documentaven l’evolució de les flames, complementades per la veu dels mateixos afectats, alguns dels quals, han publicat reflexions a les xarxes socials. Recollim alguns testimonis del sector de la vinya i el vi.
“Cal mantenir millor les xarxes elèctriques senyors i cal que la societat agafi consciència també del que pot fer per ajudar, com la compra de productes de proximitat que ajuden a mantenir el territori”, compartia en un post l’enòleg prioratí Joan Asens.
“El foc ens crema“, lamenten Ester Nin i Carles Ortiz, del celler Nin Ortiz. Les flames han entrat fins a una de les seues finques més emblemàtiques, La Coma d’en Romeu i ha afectat algunes plantes de vinya. “Ens ofeguem pel fum, per la sequera, pel foc, pels manteniments caríssims de les finques que se sequen, per la solitud i l’abandonament polític i institucional…”, lamenten. I insisteixen en la importància de tenir cura de les instal·lacions elèctriques, causants d’aquest incendi. “No pot ser que hi tinguem una xarxa elèctrica en tan mal estat”, per això s’afanyen a demanar “un pla urgent“, no d’ara, sinó de “fa anys”.
“Sort que ens quedava una mica d’aigua i que tenim un cos de Bombers que val molt”, comparteix també a les xarxes socials Albert Costa, perquè “la gestió de l’administració amb tot el que envolta la pagesia és lamentable”, denuncia el propietari del Celler Vall Llach des de Porrera.

“No tenim aigua ni per la gent, ni per la pagesia, i ara ni pels dos incendis!”, comparteixen afligits des del compte de Revolta Pagesa. No només això, sinó que insisteixen en el fet que tot plegat és “la conseqüència de l’abandonament que patim aquí a Tarragona”. “És una vergonya”, lamenten.
Els orígens del foc
L’incendi de Cabassers va començar dijous a les 15.06 hores i, segons últimes informacions, encara no s’ha pogut controlar, tot i que els Bombers haurien aconseguit cercar-lo. Durant la tarda d’ahir, els vents de mestral i ponent van proporcionar a l’incendi un comportament complex, a contravent, i amb llançament de focus secundaris. A la nit el vent va baixar i la humitat nocturna va començar a millorar.
D’altra banda, un segon foc es va declarar poc després a Porrera, a 9,5 kilòmetres del primer. Segons recull l’ACN, els bombers hi van treballar per evitar la situació de simultaneïtat amb dos grans incendis. D’aquesta manera, es va aconseguir tenir un incendi gran, el de Cabassers, i un de més “manejable”, el de Porrera.
Fins a la mitjanit, la superfície cremada era de 45 hectàrees a Cabassers i d’onze a Porrera. En el primer, els bombers treballaven sobre una extensió de 105 hectàrees i el potencial supera les 6.000.
Davant d’aquesta situació, s’ha restringit l’accés al Parc Natural de la Serra del Montsant i els Agents Rurals s’encarreguen del control dels accessos. Els dos focs, diran els Agents Rurals a partir de dades dels Bombers -que confirmen els viticultors- haurien estat causats per la caiguda de pals de la línia elèctrica “en mal estat”.