VadeVi
Corpinnat i nova presidència a la DO i a Tastavins: el Penedès en ‘standby’
  • CA
Alguns dels protagonistes del que es cou al Penedès
Alguns dels protagonistes del que es cou al Penedès | Cedida

!--akiadsense-->

Ja deia el psicòleg nord-americà Daniel Goleman que l’habilitat de fer una pausa i no actuar pel primer impuls s’ha tornat aprenentatge crucial en la vida diària. Això mateix podria valer per resumir el moment d’standby, de pausa relativa, que es viu ara al Penedès. Després de la sorollosa sortida de nou cellers de la DO Cava que han crescut, precisament, gràcies al Cava, ara Corpinnat diu que continua en període de “reflexió”, sense admetre, de moment, més membres. No han estat quiets, però, i han mantingut ja diverses reunions amb una DO Penedès que sembla que veuria amb bons ulls reinventar uns Clàssic Penedès que no han acabat de despuntar com s’esperaven. Podria dir-se que són escumosos que s’han acabat esbravant. Significats membres de Corpinnat consideren que “cal ser discrets i treballar internament per mirar d’avançar amb les millors opcions possibles”. Neguen, això sí, que ara per ara hi hagi cap “procés d’integració obert” amb la DO Penedès. S’apunta que “només hi ha converses i idees obertes” mentre no paren d’irrompre al mercat els escumosos amb la nova marca col·lectiva.

Tot plegat coincideix amb el relleu aquest mateix mes de maig al Consell Regulador de la DO Penedès, que s’oficialitzarà el dia 13. Finalment ja es pot afirmar que Joan Huguet, de Can Feixes, rellevarà Josep Maria Albet, d’Albet i Noya, a la presidència de la DO penedesenca. També hi haurà noves incorporacions respecte a l’anterior ple del Consell, encara que com a suplents. Es tracta dels cellers Juvé & Camps, AT Roca i Torre del Veguer. Destacats membres del sector no amaguen, però, que el director general de Família Torres, Miquel Torres Maczassek, serà qui manarà de debò, com abans ja havia fet el seu pare i el seu avi. També mantindrà cert pes a l’inici de la nova etapa l’expresident Josep Maria Albet.

Alguns dels caps visibles que decidiran el futur de la DO Penedès
Alguns dels caps visibles que decidiran el futur de la DO Penedès | Cedida

!--akiadsense-->

La DO Penedès buscarà en aquesta nova etapa nous reptes i més amplitud de mires, i també més projecció externa amb actes més qualitatius. Sembla que la ‘Passarel·la Vinícola Penedès’ ja té els dies comptats i que no tornarà a ‘desfilar’. I això que l’agència de comunicació Parenthesis va emetre una nota de premsa per encàrrec del Consell Regulador afirmant que en l’edició d’enguany de Barcelona hi va haver un “gran èxit de participació” que es va mantenir durant tota la jornada. Hi van participar 44 cellers i “prop de 900 assistents” professionals. En aquest comunicat de Parenthesis s’hi incloïen unes declaracions del director de la DO Penedès, Francesc Olivella, en que afirmava que “la Passarel·la Vinícola Penedès ja és un esdeveniment consolidat dins del calendari vinícola del sector”. No obstant això, segons sembla, Joan Huguet ja té coll avall que s’han acabat les ‘desfilades’.

​Qui també està obrint una nova etapa és l’acadèmia bàquica Tastavins del Penedès, de la mà d’una il·lusionada nova junta que encapçala l’empresari Max Margalef. Han volgut donar ja un nou impuls, coincidint amb la 53ena edició, al Concurs de Vins DO Penedès, que organitzen amb la col·laboració tècnica del Consell Regulador. Ho han fet amb un renovat jurat, on no tots són experts tastadors, i amb vins d’un nivell no enlluernador, ja que la majoria dels elaboradors de més prestigi fa anys que no en volen saber res d’aquest concurs on cada membre del jurat tasta més de mig centenar de vins en una sola matinal. Per cert, als Tastavins hi torna a tenir interessos Parenthesis.

​De moment es manté pel proper 18 de maig a l’edifici Xalet del Nin, a la platja de Vilanova i la Geltrú, la segona edició de la Primavera de Vins Penedès. Un total de 16 cellers, 5 més que en l’any anterior, oferiran el tast de més de 60 referències en un sopar que organitza la DO Penedès.

​Ara per ara, de la DO Penedès en viuen 2.100 viticultors, que treballen 2.500 hectàrees, i 150 cellers. La producció de la darrera verema va assolir 21.285.000 quilograms. Les vendes l’any passat van enfilar-se fins a les 17,5 milions d’ampolles (12,2 milions de les quals al mercat nacional). No és poca cosa. Ara bé, res és tan preocupant al Penedès ara per ara com la marxa de les grans empreses del sector i la més que presumible reculada de preus del raïm aquesta propera campanya, que podrien arribar a caure un 20% respecte l’any passat. Sense pagesos no hi ha cap futur possible per al Penedès.

Comparteix

Icona de pantalla completa