VadeVi
Raimat mitiga canvi climàtic i salva la verema amb agricultura de precisió

El reg de precisió, protegir la base del cep, i mantenir cobertes vegetals per lluitar contra l’erosió del terra; són les tres mesures clau amb les quals el celler Raimat de Lleida (DO Costers del Segre) lluita contra el canvi climàtic i pal·lia la sequera en anys tan secs com aquest 2023. Unes accions que fan que Raimat iniciï aquesta verema “amb optimisme tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat de raïm” tot i haver viscut la primavera més seca i càlida des que hi ha registres a la zona. Així ho ha explicat avui dilluns, dia 31 de juliol, el seu director Joan Esteve. Per la seva banda, l’enòleg Carles Escolar, destaca que les característiques del raïm fa preveure “que obtindrem vins molt estructurats, aromàtics i amb bona acidesa”.

Esteve assegura que “Raimat és un exemple que, en un entorn de canvi climàtic, la producció vitícola de qualitat pot ser sostenible. Però la bona gestió del reg gràcies al coneixement del sòl i l’ús d’eines de reg de precisió, les noves tecnologies i les tècniques d’agricultura regenerativa són imprescindibles.”

Foto: Rafa Gimena

En aquest sentit, si es compleixen les previsions, l’afectació de la sequera en el volum serà mínima, amb 6,5 milions de kg de raïm, el 100% ecològic, per elaborar uns 6 milions d’ampolles de vins de Raimat. Pel que fa a la qualitat, s’espera encara millor que l’any passat, ja que les temperatures de juny i juliol no han estat tan extremes com el 2022 i la sanitat de la vinya és excel·lent.

Una vuitantena de persones participaran en la verema, que comença amb la collita de les varietats chardonnay i pinot noir, continua amb l’albariño i el xarel·lo, i més tard l’ull de llebre, sirà, etc. L’última varietat a veremar-se serà el cabernet sauvignon, que es preveu que es comenci a collir al mes d’octubre. A Raimat, la verema es fa de matinada, en les hores més fresques del dia, de forma manual i per una sola cara del cep, aconseguint la selecció del millor raïm, amb l’objectiu d’obtenir expressions úniques de sabor i aromes. Per la seva situació i clima, ja és, tradicionalment, un dels primers cellers de tota Europa a iniciar la verema. L’any passat les altes temperatures la van obligar a iniciar-la al juliol (el dia 29) per primer cop.

Reg de precisió

Pel que fa al reg de precisió, Raimat identifica quins punts de la vinya necessiten aigua, quanta i en quin moment. Per saber-ho, una petita avioneta sobrevola les 1.700 hectàrees de vinya de la zona i crea un mapa on es pot identificar les zones massa o poc regades. Així el viticultor pot consultar el mapa i programar segons les necessitats de cada parcel·la. I en paral·lel, en col·laboració amb l’IRTA (Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentàries), s’han aplicat millores en l’enginyeria de la xarxa de reg adaptant-la a les condicions del sòl buscant el màxim d’eficiència hídrica, reduint fins a un 20% el consum d’aigua.

Raimat també ha aplicat matèria vegetal (closques de nous o ametlles, per exemple) com una capa solta sota els ceps. Una tècnica coneguda com a ‘mulching’ i que protegeix les arrels de la climatologia externa, ajudant a mantenir el sòl a una temperatura constant; especialment en èpoques d’altes temperatures. Aquesta protecció vegetal evita l’evaporació de l’aigua en el sòl i ajuda a l’oxigenació. A més, afavoreix la vida microbiana i augmenta la matèria orgànica mentre millora l’estructura del sòl i la biodiversitat, creant un ecosistema equilibrat i mantenint els ceps sans.

Pel que fa a les cobertes vegetals amb herbes (sembrades o residents), aquestes contribueixen a regenerar el sòl, a fixar-lo i reduir-ne l’erosió. El seu ús també redueix la compactació dels sòls i una millora de la infiltració de l’aigua de pluja; així com es converteixen en matèria orgànica que redueix la necessitat d’abonats. Les cobertes també són reservori d’insectes que contribueixen al control de plagues i milloren la biodiversitat, que al seu torn enriqueix la terra.

Els responsables de Raimat indiquen que “les tècniques d’agricultura regenerativa i sostenible, la innovació en el control de plagues sense fungicides, i la gestió eficient de l’aigua han contribuït al fet que en aquests darrers vint anys, s’hagi aconseguit regenerar els sòls de manera molt significativa, millorant la fertilitat natural i la biodiversitat, i aconseguint un major equilibri dels ceps. Tot plegat ha convertit Raimat en el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder a l’estat i un referent en programes de sostenibilitat i medi ambient a tota Europa”.

Més notícies
Notícia: Com afronta el vi la sequera: bones pràctiques d’un sector resilient
Comparteix
Els viticultors han vist clar que estan davant una amenaça greu i fa anys que actuen: poda d'hivern més curta, sega de cobertes vegetals o l'avançament de la poda en verd
Notícia: Gramona inaugura una campanya de verema 2023 marcada per l’extrema sequera
Comparteix
Davant les complicacions climàtiques, Roc Gramona considera que caldria fer "un replantejament del model productiu"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa