L’any 1999 el celler Recaredo va prendre una decisió que marcaria l’inici d’una nova era, per visionària i inusual: produirien un vi escumós fet d’una única varietat, la xarel·lo, nascuda d’una única vinya, demostrant la seva capacitat d’envelliment deixant-lo criar durant tota una dècada en ampolla abans de treure’l al mercat. D’aquella anyada en van elaborar un total de 2.973 ampolles, de les quals -amb visió de futur- va reservar una partida que ara els ha permès elaborar les Enoteques de Turó d’en Mota.
Però no ens avancem a la història. Tornant als orígens, recorden com visualitzaven un producte singular i únic. Un vi que fes bandera de la varietat estrella del territori, que sabés escoltar i transmetre la “complicitat amb la natura, de collita manual, de vinificació i criança pacient“. Com a resultat, un vi que, vint-i-cinc anys després, ha esdevingut una icona entre els vins amb bombolles nascuts al cor del Penedès, “un dels millors escumosos de Catalunya, a l’alçada dels millors del món”, apuntarà el sommelier Josep Pitu Roca.

Un tast vertical al Celler de Can Roca
En Pitu Roca ho deia mentre exercia de mestre de cerimònies d’un acte que el celler va organitzar al Celler de Can Roca i que va permetre tastar -i maridar- les 25 anyades del Turó d’en Mota. Un extraordinari tast vertical en el qual no només es va poder veure l’evolució d’un producte i de tot un projecte de vida, sinó que va servir per homenatjar a les persones que han fet possible aquest llegat, des dels actuals responsables Ton i Josep Mata, tercera generació, fins a l’Antoni Mata Casanovas, pare d’en Ton i segona generació de Recaredo.
Durant l’acte es van succeir constants mostres de satisfacció i agraïments a tanta gent que ha fet possible aquesta revolució, fins i tot, recordant els fundadors del projecte “vull agrair al pare la seva generositat, mestria i sobretot la valentia“, deia un emocionat Antoni Mata. I seguia agraint el suport de tanta gent que ha fet possible o acompanyat aquesta fita. “És molt gratificant veure que la nostra aposta ha esdevingut una font d’inspiració per al sector”, afegia.
Després d’un primer acte, en el qual es va poder maridar amb aperitius les anyades 2010 a 2022 i el vi base d’aquesta última verema (i que encara estan fent criança al celler); i d’un segon que va permetre tastar tots i cadascun dels vins d’entre 2009 i el 1999 amb un plat especial creat pels germans Roca, el celler va donar l’última sorpresa a la vetllada. Han decidit posar al mercat l’Enoteca 1999 de Turó de Mota, unes cent cinquanta ampolles numerades, apuntava en Ton Mata, d’un Corpinnat fet amb raïm de xarel·lo i que ha superat els 23 anys de criança en ampolla. No tan sols això, sinó que, com avançava Ton Mata, “la idea és donar-li continuïtat“, és a dir, que aniran posant al mercat les anyades següents, 2000, 2001, 2002, de manera periòdica, a mesura que superin els 23 anys de criança.
Aquesta celebració és l’avantsala del centenari de Recaredo, que pren com a punt de partida els inicis del fundador Josep Mata Capellades en l’univers del vi escumós de qualitat com a desgorjador professional.

Una vinya pràcticament oblidada que van tornar a la vida
Ton Mata va voler donar part del protagonisme de la jornada a l’origen de tot plegat: la vinya. Turó d’en Mota, expliquen, és una de les poques vinyes velles que perviuen al Penedès. Va ser plantada l’any 1940 al terme municipal de Sant Sadurní d’Anoia. “Quan vam tenir l’oportunitat de comprar-la, vaig estar dos mesos sense dormir”, recorda Mata. “Tenia les aptituds i característiques idònies per obtenir un vi de parcel·la, un vi escumós de terrer”.
Expliquen, entrant al detall, que les particularitats d’aquesta vinya radiquen en un sòl amb abundant presència de nòduls calcaris i en una exposició nord-est que propicia un cicle vegetatiu més pausat. Els ceps estan formats en vas (formació tradicional de la planta, sense emparrar) i la parcel·la consta d’una extensió de 0,97 hectàrees. “Turó d’en Mota era una vinya vella pràcticament oblidada. A finals dels 90 vam tenir l’oportunitat de recuperar-la elaborant el primer vi escumós fet 100% de xarel·lo, amb una llarga criança fins al moment inexplorada i -el més important per a nosaltres- el primer escumós de parcel·la única en tot l’Estat… Arrencar un cep seria com desarrelar-nos a nosaltres mateixos”, compartia Ton Mata.