N’han premiat la traducció al castellà, i ara torna al podi dels reconeixements amb la Menció Especial que li ha atorgat l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi, l’OIV, en la categoria d’enoturisme. Aventuras en la ruta del vino de China és una obra que signen a quatre mans Pierre Ly i Chintia Howson i que ha traduït i editat, en la versió espanyola, per Lluís Tolosa a través de Tolosa Wine Books. La cerimònia de lliurament dels premis OIV 2024 ha tingut lloc aquest divendres 20 de setembre al Centre Cultural de Belém, a Lisboa, i ha comptat amb assistència dels diferents autors i editors premiats a escala internacional.

“En el moment en què governs locals s’adonen del potencial del vi, hi ha moviments estratègics per a incorporar-lo com eina més de desenvolupament rural“, analitzava Pierre Ly en una entrevista concedida a aquest mitjà en el moment del llançament del llibre a Catalunya. Parlava, aleshores, del camí i del llarg recorregut que té el sector vitivinícola en un país com la Xina, però també lamentava la manca de consolidació del producte entre una població entre la qual no destaca el consum d’aquesta beguda. Els autors, tots dos professors d’economia a Seattle, als Estats Units, han estat vora una dècada viatjant i estudiant les regions vinícoles del país, el seu potencial i les eines de comercialització que utilitzen els productors per a donar-se a conèixer tant dins com fora del país i ho han recollit en aquesta completa publicació.
Com a resultat, aquest Aventuras en la ruta del vino de China explica el gran boom del sector del vi i l’enoturisme a la Xina, amb dades i exemples que mostren la planificació estratègica xinesa per a consolidar-se com una de les principals potències mundials del vi i l’enoturisme.
Projectes de vi i enoturisme d’enorme abast
L’editor Lluís Tolosa explica en el pròleg que la Xina està desenvolupant “el projecte d’enoturisme més gran del món“, especialment a la zona de Yantai, província de Shandong, una de les províncies més riques del país, situada a la costa del Pacífic, a poca distància de Beijing, Shanghai i Seul, tres de les ciutats més grans del món. A Yantai hi ha Changyu, el celler més gran i antic de la Xina, fundat l’any 1892, i en bona part protagonista en l’actualitat del gran projecte de l’enoturisme xinès. El seu château centenari és un gran centre d’atracció turístic, al qual se suma el Changyu Wine Culture Museum, creat l’any 1992 per celebrar el centenari de la marca i explicar la tradició mil·lenària de vi a la Xina.
Des de fa uns anys, el seu gran projecte d’enoturisme és la Changyu Internacional Wine City, el major parc temàtic dedicat al vi a tot el món, amb més de 400 hectàrees i el celler més gran del món que té una capacitat de producció de 400 milions d’ampolles -xifra que supera tota la producció conjunta de Catalunya. A més, veient que Yantai queda a l’extrem est del país, Changyu ha anat construint fins a vuit châteaux al llarg i ample del país, perquè qualsevol xinès tingui a prop una experiència Changyu. A això cal sumar el desenvolupament d’altres regions vitivinícoles xineses, com és el cas de Ningxia, al centre del país.