Canvis en les funcions del laboratori de l’Institut Català de la Vinya i el Vi. Des d’aquest mes de març, INCAVI LAB amplia el seu port foli de serveis d’analítiques, oferint, d’una banda, un nou servei d’anàlisi d’informació nutricional per donar compliment als requisits d’etiquetatge segons el Reglament UE 1169/2011; i, de l’altra, incorporant nous paràmetres acreditats per l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC), organisme que avalua la competència tècnica de laboratoris. Es refereixen a la massa volúmica, la densitat relativa a 20 °C, l’extracte sec i el contingut calòric, paràmetre este últim, en el qual INCAVI LAB és pioner.
Actualment, aquest laboratori compta amb 89 paràmetres sensorials i físic-químics acreditats per aquesta normativa d’assegurament de la qualitat. La transformació de l’INCAVI LAB s’està duent a terme, dirà l’entitat, gràcies a un “esforç tant a escala tècnica com en l’àmbit econòmic” i amb més d’1 milió i mig d’euros invertits fins al moment. Pròximament, l’entitat del vi presentarà el Pla de Recerca i Innovació 2030, anomenat OENOTRIA, amb el qual centrarà la seva agenda científica a projectes estratègics en els àmbits de l’agronomia, la sostenibilitat, l’enologia i la biotecnologia i de l’economia de mercats.

Finca Viladellops, Premi a la Innovació Enoturística
Finca Viladellops ha rebut el Premi Innovació Enoturística 2024 pel seu concepte de Wine Village, un conjunt format per 18 masies històriques que ofereixen diferents activitats productives i vitivinícoles.
Viladellops és una propietat amb més de 1.000 anys d’història situada al massís del Garraf, entre Sitges i Vilafranca del Penedès i en la qual hi ha hagut vinculades quatre generacions de la família Desvalls. Els orígens del nucli històric es remunten a l’any 930, i a partir del 958 s’hi van establir els templers, en l’època de la reconquesta i repoblació cristiana. D’aquella època es conserva la torre fortificada del segle XI, vinculada al castell d’Olèrdola, i també l’ermita romànica del segle XII.
El celler es va fundar originalment l’any 1877, amb producció ininterrompuda de vins durant més d’un segle, fins a l’any 1980. Marcelo Desvalls va reiniciar l’activitat vitivinícola l’any 1999, recuperant una finca de 400 hectàrees amb 60 hectàrees de vinya de xarel·lo i garnatxa negra, 100% certificades ecològiques.
El concepte de Wine Village que han creat inclou la rehabilitació de 18 masies, totes amb diferents activitats productives i de viticultura. Organitzen visites al celler històric i recorreguts a peu i en 4×4 a la finca i a les vinyes. Tenen diferents espais de tast, botiga de vins i el restaurant La Cantina en una de les masies. També han rehabilitat tres masies per al turisme vacacional, que es poden llogar per a famílies i grups. A més, acaben d’inaugurar un nou allotjament B&B. També disposen del Centre d’Interpretació Els Desvalls i Catalunya, que mostra 800 anys d’història familiar vinculada als grans esdeveniments històrics de Catalunya. En una altra de les masies exposen la carrossa de gran gala del Marqués de Llupià, obra de l’italià Simone Venturi l’any 1795.

Més innovació, però a la 3a Wine Innovation Week
Durant tres dies, empreses de la cadena de valor vitivinícola podran de nou compartir experiències i projectes innovadors, i serà en el marc d’una nova edició de la Wine Innovation Week prevista pels dies 3 a 5 d’abril. La temàtica a tractar en aquesta tercera edició és Noves tendències al llarg dels processos vitivinícoles. El programa s’estructura cada dia en una temàtica diferent: El primer dia, viticultura, el segon, enologia i el tercer, comunicació.
Pel que fa al programa, el primer dia es guiarà una visita a l’Empordà, als projectes de La Vinyeta i Perelada, on es preveuen demostracions en camp, des d’aparells per a retenir aigua en el sòl, a robots autoguiats, passant per ulleres de realitat virtual per a millorar les operacions de poda. El dia 4 d’abril, en aquest cas des del Penedès, s’ofereix una visita a Castelo Pedregosa per conèixer la màquina d’enllaunar vins, seguit d’una visita a l’INCAVI, on es veurà el multiplicador de llevats autòctons, coneixent a més a més la caracterització sensorial del seu panell de tast. El dia finalitzarà a Vinseum.
El tercer i últim dia hi haurà un debat sobre la comunicació a la seu corporativa del Banc Sabadell de Sant Cugat del Vallès. Es posarà el focus en la digitalització com a element de venda, els elements diferenciadors en la comercialització i com comunicar les noves tendències com ara els vins desalcoholitzats o amb baix contingut alcohòlic.
