El sommelier d’El Celler de Can Roca, Josep Pitu Roca, ha rebut el premi Especial Sommelier, el primer guardó que s’atorga a aquesta categoria en el marc de la Gala Michelin. L’acte, corresponent a l’edició 2024, s’ha celebrat aquest dimarts 28 de novembre a l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, ciutat amb el nombre més gran d’estrelles Michelin de l’Estat, amb un total de 35 per a 24 restaurants diferents, sota la conducció del periodista i humorista Andreu Buenafuente.
“Un personatge màgic a qui des de Vila Viniteca admirem”
La distribuïdora Vila Viniteca ha patrocinat aquest guardó i el seu fundador i propietari, Quim Vila, se’n mostrava content i aprofitava l’avinentesa per reivindicar “la importància del vi en la gastronomia“, així com el treball de cada servei que fa un sommelier i l’equip de sala en un restaurant. “És figura clau i imprescindible entre la vinya i el client que gaudeix del vi”, afegia; no només per l’exercici de la seva professió, sinó també perquè “t’acull, et serveix de manera precisa, et mima, té la paraula adequada, fa de psicòleg i lidera de manera excel·lent tota l’experiència fins a la plena satisfacció del client”. “És un personatge màgic“, insistia, i “un bon motiu per escollir un restaurant o altre, una figura a qui des de Vila Viniteca admirem”, concloïa abans d’anunciar el guanyador.
El sommelier gironí, que ha rebut el guardó de mans precisament de Quim Vila, ha agraït un reconeixement que li fa “una il·lusió enorme“, i que ha dedicat a la família, als germans i sobretot a l’equip de sommelieria d’El Celler, “que em suporta i em fa créixer”, sempre reivindicant la figura dels cambrers de vins i la figura dels professionals del sector primari. Roca ha dedicat el premi a Dani Redondo Cuevas, “una estrella eterna“, cap de cuina del triestrellat restaurant gironí que va morir aquest passat divendres en un accident de trànsit.
El reconeixement ha premiat el professional que “més ha impressionat els inspectors” amb la seva feina, posant de manifest la importància dels sommeliers i la seva expertesa en els vins, que ajuda no només a maridar els plats per millorar la proposta gastronòmica sinó que, amb el seu coneixement de la història de cada producte, dona un altre valor afegit a la vivència d’anar a un restaurant a gaudir d’una experiència completa.

El vi, nova incorporació als Michelin
L’estrena de la nova categoria -especial sommelier- respon a l’objectiu, en paraules dels organitzadors, de “destacar el paper del vi i la viticultura” en un país amb llarga tradició vitivinícola. “El vi és gastronomia“, compartien en una jornada prèvia a la celebració de la gala. A més a més, seguint amb l’actualitat vinícola de la festa, també ha transcendit que un dels vins que acompanyarà aquest àpat especial serà un escumós del Penedès.
Segons compartia la marca a través de les seves xarxes socials, aquesta nit se servirà Serral del Vell 2017 de Recaredo. Un Corpinnat que s’elabora a partir del cupatge de dues varietats de raïm tradicionals dels escumosos del Penedès, com són xarel·lo (majoritària) i macabeu.


