La verema 2023 també ha començat en territori empordanès. Així ho ha compartit aquest dimecres 30 d’agost la denominació d’origen Empordà en el marc d’una roda de premsa en la qual s’ha fet les primeres valoracions d’una campanya que s’espera “complexa“, en paraules de l’entitat.

L’estrena, que s’ha fet en dates habituals de mitjans d’agost, ha estat amb les varietats primerenques com el moscatell de gra petit i alguna varietat blanca i negra. El gruix de la producció, que es correspon amb les garnatxes i carinyenes, es veremarà durant el setembre, i es preveu que la campanya s’acabi a l’octubre. 

Els gotims de raïm han quedat petits per la falta d’aigua | Foto: DO Empordà

Les pluges de juny han evitat “estrès hídric extrem” a la planta

Els viticultors empordanesos afronten una verema “complexa“, apunten des de la DO, a causa de la sequera i de l’acció de senglars i cabirols que faran disminuir la producció d’enguany. Com a contrapartida, el fruit “està molt sa“, ja que la campanya s’ha caracteritzat per la manca de problemes sanitaris. Els cellers preveuen collir “un raïm de molta qualitat en la línia de les darreres campanyes”, afegiran.

La manca de pluges ha estat una constant tant a l’hivern com a la primavera, però aquesta situació s’ha vist agreujada “encara més” durant l’estiu, amb un dels nivells de precipitacions més baixos que es recorda a la zona. Només les pluges registrades durant el mes de juny han evitat que les plantes patissin un estrès hídric extrem que hauria compromès la collita d’enguany. Els ceps venen carregats de raïms, però les poques pluges registrades han minvat el seu creixement i el gra és més petit de l’habitual. 

Els cellers empordanesos afronten una nova campanya de verema | Foto: DO Empordà

Els cabirols i senglars, una plaga

Un altre dels motius que minvaran la collita d’aquest any és la preocupant acció de senglars i cabirols que, segons comparteix la DO, s’estan convertint en una plaga per al vinyar empordanès. Una problemàtica que, expliquen, s’ha vist agreujada en els darrers anys precisament per la sequera que ha provocat que aquests animals busquin a les vinyes i altres conreus l’aigua i el menjar que no troben a les muntanyes. El Consell Regulador de la DO Empordà ha aprofitat per a reclamar a les administracions mesures per evitar aquesta situació que es repeteix cada any.

Ara mateix, entenen que serà “difícil calcular quina serà la collita final” d’aquesta campanya, ja que dependrà de les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes que marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2023 a l’Empordà. Les previsions inicials del Consell Regulador de la DO Empordà apunten que la producció podria ser un 20% inferior a la mitjana de la denominació, que és d’uns 60.000 hectolitres. Aquesta disminució és molt heterogènia amb finques que produiran al voltant de la mitjana i d’altres que estan molt per sota de la seva producció habitual. 

Eliminar part del raïm o avançar la verema, mesures per “salvar” la collita

Davant les dificultats d’aquesta campanya, els cellerers han aplicat diverses mesures amb l’objectiu de garantir la millor producció possible. Una de les més esteses, expliquen, és l’eliminació d’una part dels raïms dels ceps per garantir que els grans que es deixen a la planta madurin en millors condicions i tinguin una millor qualitat. En alguns casos, els viticultors també han decidit avançar la verema per evitar que senglars i cabirols es mengin la collita.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lisa a agost 31, 2023 | 08:28
    Lisa agost 31, 2023 | 08:28
    De cabirols i senglars sempre n'hi han hagut..que degut al canvi climàtic (que no és culpa d'ells) s'hagin de buscar la vida per el conreus es un dany col·lateral, si no destrossessin el seu hàbitat això no passaria, ara penseu en solucions civilitzades, i no feu campanyes per matar-los com s'ha fet amb els senglars..busqueu maneres com l'esterilització, com si fossim un país civilitzat...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa