La Denominació d’Origen Tarragona té en marxa diferents línies de treball que tenen com a objectiu reforçar la qualitat de la varietat macabeu, la més present al territori amb 1.313 hectàrees i que representa el 45% del total de vinyes adscrites a la DO.

Control de càrrega de poda i producció per hectàrea
L’estudi principal, portat a terme junt amb tècnics de l’INCAVI, se centra en el control de la càrrega de poda i la producció per hectàrea de la varietat macabeu per tal de demostrar com aquesta càrrega afecta directament la qualitat dels vins que s’hi elaboren. La macabeu és una varietat, descriuen, amb “un potencial productiu alt que, si és excessiu, pot afectar directament a la qualitat del most obtingut i del vi elaborat”. Així, segons l’estudi, afavorir l’equilibri entre el desenvolupament vegetatiu i la producció correcta, variant la càrrega de poda, podria incidir en el desenvolupament de la planta i modificar la qualitat del vi.
L’objectiu final, doncs, i segons l’entitat del vi, és dotar als viticultors i elaboradors d’eines tècniques que els ajudin a millorar la qualitat del producte final, adaptant el conreu a les noves condiciones causades pel canvi climàtic, i aconseguir així una millor rendibilitat, tant del raïm com del vi obtingut. A més a més, l’estudi ha de facilitar els viticultors un major coneixement dels factors que incideixen en l’equilibri productiu de la vinya. La variació de la càrrega de poda com a factor desenvolupament del cep, i de la producció del raïm, permetrà la definició d’equilibri productiu en el macabeu de la DO Tarragona, conclouen.

Un projecte sostenible
El projecte, afegiran, neix alineat amb la producció agrària sostenible, ja que “una càrrega de raïm equilibrada permetrà assolir un equilibri natural i fer que la planta allargui el seu cicle de vida, presenti una major resistència natural a les malalties i s’adapti millor a les diferents situacions ambientals que es poden donar a cada verema”.
D’altra banda, apunten també la capacitat de definir un desenvolupament vegetatiu adequat a una producció de qualitat, ha de permetre ajustar les estratègies de cultiu, reduir la petjada de CO2 i ajudar el viticultor a obtenir millors rendiments econòmics, insisteix la DO.
Els resultats, el 2024
Després de mesos de treball, està previst que els resultats de l’estudi es coneguin aquest pròxim 2024, i estaran disponibles per als viticultors i elaboradors que formen part de la DO Tarragona, i també als organismes i entitats públiques i privades de Catalunya i d’altres regions vitivinícoles europees. Des de l’entitat es vol incentivar cellers i entitats del sector (fonamentalment altres Denominacions d’Origen) perquè apliquin les conclusions dels estudis en els seus propis territoris.