Forma part del seu pla de gestió de l’aigua, emmarcat en el programa de sostenibilitat ambiental Torres & Earth, que Família Torres va implementar l’any 2008 amb l’objectiu d’afrontar i intentar mitigar els efectes del canvi climàtic. El projecte penedesenc ha anunciat que durant l’any 2023 va reutilitzar el 45% de les aigües de procés associades a l’elaboració del vi del seu celler de Pacs del Penedès, la xifra més alta -diran- des que l’any 2016 va posar en marxa la planta regeneradora d’aigua depurada. Una aigua regenerada que, expliquen, es destina principalment al reg, neteja i refrigeració. Tot plegat, amb la mirada posada en optimitzar els recursos hídrics i reduir la seva dependència d’aigua de xarxa i fonts subterrànies.
De fet, segons fonts internes, el celler ja recull pràcticament la totalitat de l’aigua de pluja de les teulades de les seves instal·lacions de Pacs, i estudia augmentar la capacitat de retenció d’aigua recollint també la dels marges. A més, compta amb unes 45 basses a les finques de Catalunya que sumen una capacitat total d’emmagatzematge d’aigua de 122.000 m³. Aquestes actuacions, juntament amb altres mesures per millorar l’eficiència de l’ús de l’aigua en diferents processos productius del celler, han permès, dirà la marca, “reduir -des de 2016- el consum hídric a les seves instal·lacions en un 18%“, una xifra que esperen augmentar en els pròxims anys.
Reg de suport a totes les vinyes i una inversió de 5 milions d’euros
Aquests esforços de regeneració i retenció de l’aigua responen a la necessitat d’instal·lar reg de suport a les seves vinyes de Catalunya “per preservar la qualitat del raïm i assegurar la supervivència de les vinyes” davant d’un clima cada cop més àrid. En el seu cas, les dades avalen que prop d’un terç de les vinyes pròpies, unes 300 hectàrees, ja compten amb reg per degoteig, i està previst ampliar la superfície de reg fins a les 600 hectàrees en els pròxims tres anys, amb una inversió que superarà els cinc milions d’euros. Torres ha optat en la majoria dels casos per un sistema de reg enterrat per evitar pèrdues per evaporació i aplica mesures per maximitzar l’eficiència del reg, com l’activació en hores nocturnes, sondes d’humitat i sensors vegetals i estratègies de cultiu que permeten retenir millor l’aigua o reduir l’estrès hídric.

Noves mesures, com embotellar a destí
Un altre dels pilars de la marca té a veure amb la reducció d’emissions de CO₂. En l’últim balanç auditat (corresponent a Miguel Torres S.A.), el celler comparteix haver reduït un 37% les seves emissions de CO₂ per ampolla de 2008 a 2023 en els abasts 1, 2 i 3, és a dir des de la vinya fins al consumidor. Si només es comptabilitzen les emissions directes (abast 1 i 2), aquesta reducció assoleix el 50%. Són xifres, segons la marca, que milloren percentatges de l’any anterior, malgrat -lamenten- que s’ha vist frenat per la situació d’extrema sequera i la consegüent baixada de la producció el 2023.
Detallen les mesures que més han contribuït a la reducció de la petjada de carboni, que han estat sobretot l’autogeneració d’energies renovables, la reducció del pes de les ampolles i la reducció de l’ús de fertilitzants gràcies a la implementació de la viticultura regenerativa. També s’han ampliat mesures relacionades amb la mobilitat sostenible i la captura i reutilització de CO₂ de la fermentació del vi. L’objectiu del celler és reduir les emissions de CO₂ per ampolla (directes i indirectes) en un 60% el 2030 respecte al 2008 i assolir les zero emissions netes el 2040.
Miguel A. Torres, president de Família Torres, defensa que la reutilització de les ampolles de vidre podria contribuir considerablement a la reducció d’emissions associades al packaging i la distribució. “El vidre és el millor material per al vi, ja que no allibera substàncies nocives a diferència del plàstic. Per a determinats mercats com els monopolis escandinaus, la reutilització de les ampolles podria ser una bona alternativa a altres formats que contenen plàstic. Cal deixar d’utilitzar el plàstic perquè és un material que, a més de procedir del petroli i contaminar el planeta, és perjudicial per a la nostra salut”, adverteix. I continua: “Una altra mesura per reduir les emissions és embotellar en destí; ja hem realitzat una experiència a Québec i volem replicar-la als països nòrdics”.