Aproximadament un 46% dels pacients que acudeixen a la consulta de neurologia amb cefalea asseguren que beure vi els produeix mal de cap

Tot i que que la cefalea produïda pel consum de vi és freqüent, almenys entre pacients amb migranya, no tots els tipus de vi produeixen cefalea per igual. A més s’ha determinat que hi ha una sensibilitat especial a diferents tipus de vi segons el tipus de pacient, tal com es desprèn de l’estudi “Cefalea i vi ¿Tots els tipus de vi produeixen cefalea?” presentat a la LXIV Reunió Anual de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

“La gran majoria dels pacients que sofreixen de cefalea solen apuntar a l’estrès i al consum d’alcohol com a principals desencadenants de les crisis. I dins de les begudes alcohòliques, el vi sol ser el més esmentat”, assenyala el Dr. Samuel Díaz Insa, membre del Grup d’Estudi de Cefalees de la SEN i Coordinador de l’estudi. “ja que el vi forma part de la nostra dieta mediterrània, teníem interès a conèixer fins a quin punt és necessari aconsellar a tots els nostres pacients que deixin de prendre vi, o si simplement es tracta que el pacient tracti d’identificar el tipus i/o la quantitat que, si ho desitja, pot ingerir. Els resultats del nostre estudi indiquen que, en una gran majoria dels casos, es tracta només d’aprendre a triar el tipus de vi que, amb moderació, pot consumir cada pacient”.

L’estudi “Cefalea i vi ¿Tots els tipus de vi produeixen cefalea?” assenyala que un 65% dels pacients amb cefalees han deixat de prendre vi per por de que augmentin les crisis, malgrat que només un 14% afirmen tenir cefalea induïda per qualsevol tipus de vi i sempre que en consumeixen. Aproximadament un 46% dels pacients que acudeixen a la consulta de neurologia amb cefalea asseguren que beure vi els produeix mal de cap, encara que d’ells, un 50% mantenen que és només en ocasions. No obstant això, aquestes xifres semblen incrementar-se entre els pacients que pateixen migranya (un 50,4%) i encara més si la pateixen de forma crònica (60%).

No obstant això, no tots els tipus de vi afecten d’igual forma als pacients amb cefalea. Mentre que un 27% i un 16,2% dels entrevistats asseguren que el vi negre i el cava, respectivament, sempre els desencadena cefalea, només un 6,7% i un 5,4% ho afirmen respecte al vi blanc o al dolç.

“La cefalea produïda per la ingesta de begudes alcohòliques es pot produir per diversos factors i no es tracta de consum en grans quantitats, ja que la majoria de pacients refereixen que, prendre petites quantitats de determinats vins, ja els produeix cefalea. Una teoria parla de la concentració d’histamina i tiamina en aquests productes; pel que sembla quanta més histamina, major cefalea podrien produir. No obstant això, el fet que la cervesa tingui molta histamina i no sol produir mal de cap, desmunta aquesta teoria”, explica el Dr. Samuel Díaz Insa. “En els últims estudis s’apunta al fet que els polifenols, que d’altra banda serien en certa manera cardiosaludables, podrien ser potser responsables de l’aparició de cefalea en els pacients que consumeixen vi, sobretot en els que pateixen migranya. Per tant, influeix el tipus de vi, però potser també com de jove sigui el vi. Per aquesta raó s’està duent a terme un estudi per determinar si la major depuració o antiguitat d’un vi pot disminuir aquesta sensibilitat i possibilitat de produir cefalea”.

“Aquestes dades confirmen que no és aconsellable prohibir llargues llistes d’aliments perquè sí, ja que l’única cosa que aconseguirem és una disminució en la qualitat de vida dels nostres pacients i més en èpoques com aquesta, en la qual el consum d’aquest tipus de begudes augmenta”, assenyala el Dr. Samuel Díaz Insa. “A més, són diversos els estudis que assenyalen que petites quantitats d’alcohol, 100cc de baixa graduació o 40cc d’alta, no augmenta la freqüència de migranya. L’important és la moderació”.

En tot cas, la SEN recorda que les dates nadalenques també poden augmentar la freqüència de crisi dels maldecaps a causa dels excessos alimentaris, els canvis en el ritme de vida i somni i l’abandó dels tractaments. “I per descomptat per la ressaca. El mal de cap és un dels símptomes d’aquesta síndrome d’abstinència, juntament amb la pal·lidesa, sequedat bucal, experimentar nàusea, marejos o hiperexcitabilitat. Aproximadament un 50% dels pacients de cefalea han tingut ressaca en alguna ocasió i un 30% d’aquests, sobretot entre els pacients amb migranya, asseguren que el dolor que experimenten és semblant a la seva cefalea habitual”.

Aproximadament entre un 85-90% de la població espanyola ha tingut algun episodi de cefalea en l’últim any. Entre les cefalees primàries, la migranya és la més prevalent (12-13% de la població espanyola, 17-18% en dones, la qual cosa suposa 3,5 milions d’afectats a l’Estat espanyol), seguida de la cefalea en raïms que, segons estimacions de la SEN, afecta a 9 persones de cada 100.000 habitants. El 4,5% de la població major de 14 anys compleix amb criteris de cefalea crònica diària, és a dir, pateixen de mal de cap més de 15 dies al mes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa