Fins a dotze professionals d’arreu del país es disputaran enguany el títol de millor de Catalunya de 2024. Ja falta poc per saber qui s’enduu el reconeixement, perquè la nova edició del concurs està prevista pel pròxim dilluns 26 de febrer a la Universitat de Cervera.
El campionat comptarà amb una primera fase eliminatòria matinal, a partir de les 10 hores, i una final a la tarda, a partir de les 15:00 h i oberta al públic, on competiran els tres participants amb millors puntuacions obtingudes a les proves del matí. Els guanyadors es donaran a conèixer al vespre durant el Sopar de Gala de la Nit del Sommelier a Els Comdals de Vergós que com sempre organitza l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS). En aquesta edició, l’ACS compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cervera, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, la Denominació d’Origen Costers del Segre i l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, entre altres.
Els dotze concursants
La competició compta enguany amb la participació de dotze professionals aspirants al títol. Es tracta de Paula Cuenda (restaurant Vraba de Barcelona), Toni Trullols (amb experiència en diferents restaurants), Enric Santisteban (Vinseum de Vilafranca del Penedés), Marta Cortizas (Celler de Can Roca de Girona), Gregori Albareda (vinoteca Vinicia de Lleida), Cyril Vermeulen (Celler de Can Roca), Alain Salamano (en preparació d’obertura d’un nou projecte), Chus Brion (formadora i comercial a Barcelona), Marc Niubó (cava Miquel Pons i Font de Vi de la Granada del Penedès), Laia Vico (Viavi Vinoteca de Vilanova i la Geltrú), Christian Betoret (Mas de la Sala de Sallent), i Anna Casabona (Juvé & Camps).
Durant el matí, tots els aspirants s’hauran d’enfrontar a un examen teòric de 60 preguntes; comentar per escrit un tast a cegues de dos vins, un dels dos en llegua estrangera; i una altra prova de caràcter comercial. Només tres participants passaran a la final de la tarda on les proves seran de caràcter pràctic i la seva resolució o defensa es farà de manera oral davant un jurat professional.
Una prova de servei; la decantació d’una ampolla de vi; el tast comentat de dos vins i identificació de tres productes, la correcció d’una carta de vins errònia; o la presa de comanda i maridatge d’un servei figurat; seran alguns dels reptes que els finalistes hauran de superar. Tot això, davant el jurat i el públic que es congregarà al Paranimf de la Universitat de Cervera a partir de les 15 hores.
El jurat professional que avaluarà les diferents proves estarà enguany format per: Anna Vicens, presidenta de l’ACS; Josep Pelegrín, docent i Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015; i Millor Sommelier d’Espanya 2016; Sandra Barrachina, sommelier i propietària del restaurant la Cabana d’en Geli; Ferran Vila, Millor Sommelier de Catalunya 2018 i Millor Sommelier d’Espanya 2022; Ester Rocaginé, sommelier de l’empresa d’experiències Cal Agneta de Cervera; Carles Aymerich, Millor Sommelier d’Espanya 2009 i Semifinalista al Millor Sommelier del Món l’any 2010; i Juan José Ceresuela, sommelier del restaurant Nobadis de Cervera.
Sopar i Nit del Sommelier
Al vespre, el restaurant Els Comdals acollirà la Nit del Sommelier amb una mostra i degustació de vins amb 22 cellers de la DO Costers del Segre i un sopar de maridatge amb productes quilòmetre zero i elaborat a divuit mans per nou xefs lleidatans. Els restauradors participants seran Jesús Gimena (L’Espurna de Lleida), Sergi Ortiz (Antic Forn de Cervera), Francesc Molins (Cal Xirricló de Balaguer), Ignasi Bustamante i Adrián Zahino (El Celler Montsonís), Àngel Segura (Els Comdals de Cervera), Albert Marimón (La Cava de Tàrrega), Sergi Aritzeta (El Truc de Agramunt ), Gonzalo Ferreruela (Ferreruela, Lleida), Juanjo Ceresuela (Nobadis de Cervera).
Durant la vetllada, i abans d’anunciar qui serà el o la Millor Sommelier de Catalunya 2024, l’ACS també presentarà i entregarà el Premis que cada any s’escullen per votació dels socis i sòcies de l’entitat. Aquests guardons són el Premi trajectòria; Millor comunicador/a, Millor Iniciativa en el món del vi, Millor oferta enoturística, i Millor sala.