El terme d’Algerri, a la Noguera, a la Serra Llarga, acull tres grups de trullets històrics que daten del 1640 en el qual es vinificava i s’emmagatzemava aquest vi fins al seu consum o venda. I en els darrers anys s’han recuperat part d’un total de vint-i-sis per la seva visita i divulgació; tot i que han desaparegut molts altres al nucli de la població i les afores. Jesús Brufal, historiador i professor de la Universitat de Barcelona, és d’Algerri i ha estat una persona decisiva en la recuperació i divulgació d’aquest patrimoni històric.
Brufal explica que la utilització dels Trullets d’Algerri “s’inicia abans del 1640 perquè un capbreu de Poblet ho fa constar com unes estructures que ja funcionaven en aquella època. Així com, segurament la seva utilitat va acabar aproximadament en el segle XIX amb motiu de la greu crisi del vi a causa de la fil·loxera, els quals entrarien en desús, malgrat que no tenim cap document que ens permeti afirmar aquesta hipòtesi”.
Brufal afegeix que els petits trulls es van construir fora del poble per poder vinificar i guardar les elevades produccions que es veremaven, i que no cabien a les cases dels pagesos. Aquests trulls estan formats per un cup d’un metre de diàmetre i prop de dos metres d’alçada o profunditat que s’excavaven aprofitant la verticalitat de la roca dels vessants de la Serra Llarga. Per davant d’aquestes cisternes, en la part baixa s’obrien un orifici que permetien el buidatge dels trulls. La composició de la roca de guix cristal·litzat facilitava la seva excavació alhora que donava consistència a la construcció. Amb el temps també hi ha veus que aquests minerals són bons aliats enològics en l’elaboració del vi.
Des de la primavera, els Trullets d’Algerri compten amb el seu propi conte, per a petits i grans, amb text del mateix Jesús Brufal Sucarrat i il·lustracions d’Hèctor Herrera García.

Lagravera promociona la Serra de Llarga i els Trullets d’Algerri
El celler Lagravera d’Alfarràs (DO Costers del Segre) està ubicat a Alfarràs i té vinyes en diferents indrets de la Serra Llarga als termes d’Algerri, Ivars de Noguera o Castelló de Farfanya. “A Algerri tenim dues vinyes, Vinya Núria i Mas la Parra, i la influència als nostres vins dels sòls de guix de la Serra Llarga, s’explica en part quan veiem els Trullets d’Algerri”, explica Pilar Salillas, directora i enòloga de Lagravera.
Al voltant de visites i activitats enoturístiques Lagravera promociona la Serra Llarga com un territori propi i particular; així com els Trullets d’Algerri i altres elements del patrimoni de la zona.

Vi i guix un binomi que convergeix en l’enguixat
Vi i guix, un binomi que ens recorda els vins del sud, la tradició mil·lenària de l'”enyesado” de Jerez i que ja documentaven els romans. Pilar que no descarta fer alguna prova de vinificació amb aquesta tècnica. Afegir guix al most incrementa l’acidesa i accelera la fermentació, segons han demostrat estudis recents de la Universitat de Cadis; tècnics de cellers i fabricants de guix, coordinats pel professor Juan Gómez Benítez.

