“Tot va cremar. El bosc tan sols és ara comellar mineral que no té parla.” Aquest vers del poeta manacorí Guillem d’Efak il·lustra la devastació que deixen les flames al seu pas, reduint el paisatge a cendres. A Catalunya, el risc d’incendis forestals augmenta cada vegada més a causa de la sequera i l’increment de les temperatures pel canvi climàtic.

“Les vinyes són una barrera natural contra els incendis”, assegura propietària del celler Espelt, Anna Espelt, qui forma part de la xarxa Vins de Foc (Fire Wine). Es tracta d’un projecte europeu nascut a Catalunya i impulsat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que s’erigeix en una iniciativa innovadora per combatre els incendis a través de la gestió agrícola. Fa valdre la bioeconomia i promou la creació de paisatges resistents i resilients als incendis en els territoris vitivinícoles amb boscos.

El sector agrari i vinícola, clau en la protecció d’incendis

Les vinyes d’Espelt, situades a la finca agrícola de Mas Marès, al Parc Natural del Cap de Creus, són un exemple d’aquesta aposta per la resiliència. “El nostre objectiu en aquestes vinyes no només és treure’n un bon vi, sinó també generar espais agraris d’alt valor natural”, explica Espelt, a Vadevi. Per això, fa més de vint anys que aquesta finca combina vinyes, ramaderia extensiva i desbrossament per reduir el risc d’incendis.

Espelt explica que el projecte Vins de Foc no només protegeix contra incendis, sinó que també incrementa les bones pràctiques de les finques, com la protecció a la biodiversitat i el foment de l’agricultura regenerativa. “Nosaltres treballem amb una mirada ecològica, utilitzant les cobertes vegetals, però amb precaució, ja que poden convertir-se en un risc a l’estiu si no es gestionen correctament”, subratlla.

El paisatge conreat i pasturat de Mas Marès actua com a franja de seguretat d’incendis i protegeix la zona urbanitzada de Roses. El conreu és un tallafoc natural, amb poca càrrega de combustible i ajuda a tenir més eines per dominar el foc, i aturar-lo. De fet, les bones pràctiques d’aquesta finca van quedar comprovades el 2022. Va tenir lloc un incendi hivernal a Cap de Creus. Gràcies al paisatge en mosaic del celler -diversitat d’usos del sòl agrícola, forestal i pastoral- quan el foc va arribar a la finca, les franges de protecció van aturar la propagació de les flames i, en les àrees no aclarides, la intensitat del foc era prou baixa perquè els bombers treballessin amb seguretat.

Incendi al terme de Roses | ACN

La vinya i el seu valor social

Segons la tècnica del projecte Vins de Foc del CTFC, Elena Gorriz, la iniciativa busca identificar i donar suport als productors que contribueixen al manteniment del territori. “Quan arriba un incendi, és crucial que el territori estigui preparat. Gràcies a aquests productors, els bombers poden actuar amb més seguretat i eficiència perquè el foc es desenvolupa amb menor intensitat”, assegura.

Els cellers adherits al projecte comptaran amb una etiqueta que reconeixerà tant la seva producció agrícola com la seva contribució a la societat. “És un model que podem exportar a països com França, Portugal o Itàlia, ja que compartim una realitat agroforestal similar, i aquest model pot ser aplicable a moltes regions”, afegeix Gorriz.

En aquest sentit, la tècnica explica que els productors no necessiten implementar accions extraordinàries, sinó mantenir l’herba curta, els camins accessibles i els punts d’aigua preparats. “L’exemple de la finca d’Anna Espelt, on es va produir un incendi, és revelador: la gestió del territori va oferir una oportunitat per aturar el foc amb eficàcia”, destaca.

Un dels principals reptes d’aquest projecte és arribar a les finques de vi que treballen en territoris més abruptes. La zona del Penedès per la seva tradició i també per l’orografia és més accessible, per exemple, que els vins de la DO Bages. “Les vinyes de bosc, situades en zones amb més reptes, són les primeres que s’abandonen. Aquestes vinyes que es troben en zones més boscoses només produeixen un bé agrícola, si no també un benefici públic essencial”, puntualitza Gorriz.

Actualment, l’adhesió al projecte Vins de Foc està en marxa i, a mitjans d’aquest 2025 es començarà a implementar la marca. “La idea és que productors de Catalunya, Extremadura, Galícia, Portugal i altres regions puguin sumar-s’hi. La marca tindrà dues dimensions: per a ús individual en productes i també per a iniciatives grupals com cooperatives o denominacions d’origen”, conclou la tècnica.

Sota l’eslògan Fire Wine, Resilient Landscape, aquest projecte busca transformar les vinyes en aliades contra els incendis, construint un futur més segur i sostenible per als nostres territoris.

Més notícies
Notícia: Més vi i menys valor: la paradoxa de les importacions del Regne Unit
Comparteix
Malgrat l'increment en el volum de la beguda, el valor de les compres britàniques de vi cau | Catalunya millora la seva quota de mercat
Notícia: Quatre plans diferents per gaudir amb una copa de vi a Barcelona
Comparteix
Pintar quadres, fer espelmes, apostar o fer ceràmica són algunes de les propostes més originals que les empreses de la ciutat ofereixen a locals i estrangers
Notícia: Remeis casolans per passar la ressaca de Cap d’Any
Comparteix
Una cervesa, un bol d'aigua freda o fins i tot alguna combinació estrambòtica són alguns consells que han passat d'avis a fills
Notícia: L’OIVE assumeix les funcions de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi
Comparteix
Mesos després de l'anunci de la dissolució de l'organització, ambdues entitats fan un comunicat conjunt de cessió de l'activitat a partir de l'1 de gener del 2025

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa