S’acosten les festes de Nadal i amb elles els àpats de celebració. Una de les qüestions que sorgeixen en moltes famílies en la planificació d’aquests àpats és determinar quin vi pot ser el millor acompanyant de l’escudella i la carn d’olla, el plat més típic del dia de Nadal. L’escudella i carn d’olla, tot i que és un menjar consumit durant l’hivern en general, el dia de Nadal aquest plat pren una significació especial com a símbol de celebració, abundància i reunió familiar i per tan també resultat molt important acompanyar-la amb el millor vi possible.
L’escudella de Nadal és un plat molt complet i ric en sabors, amb un brou intens i una carn d’olla rica en textures variades que requereixen un maridatge que complementi i equilibri la seva complexitat. El maridatge ideal dependrà de si es marida amb el brou, la carn d’olla o ambdós, però un valor segur sempre és maridar-la amb un bon escumós. Els escumosos són un maridatge clàssic i versàtil per a l’escudella, gràcies a la seva frescor i la seva efervescència.
Entre els escumosos, una molt bona tria és el cava Castell d’Or Brut Nature. Aquest cava presenta unes característiques tècniques marcades, d’una banda, pel seu cupatge, format per les varietats xarel·lo (40%), macabeu (30%) i parellada (30%) i, d’altra banda, per la seva criança, que com a mínim és de 12 mesos, que li atorguen una gran solvència per acompanyar plats com l’escudella de Nadal. L’escudella de Nadal és un plat que habitualment es menja en dos serveis, en primer lloc, el brou amb els galets i la pilota i, en segon lloc, la carn d’olla, consistent i rica en sabors a causa de la barreja de carns, verdures, embotits i llegums.

El Castell d’Or Brut Nature, gràcies a la seva acidesa viva i sequedat, aportarà un contrast refrescant que ajudarà a equilibrar la densitat de l’escudella i la carn d’olla. Amb el seu carbònic, viu, però molt ben integrat, netejarà el paladar i suavitzarà la textura untuosa del brou i de la resta d’ingredients. En només tenir 1,2 g/l de sucre afegit, aquest cava manté una puresa que no només no eclipsa cap dels sabors dels ingredients del plat, sinó que a més complementa i ressalta els seus gustos i matisos. Les aromes del Castell d’Or Brut Nature, marcades per la suma de notes cítriques, fruites blanques i fruites de pinyol, harmonitzen perfectament amb les aromes del brou i els ingredients de la carn d’olla, potenciant-se mútuament. Finalment, la frescor del cava contrasta amb la calidesa i rusticitat del plat.
El Castell d’Or Brut Nature és un cava elaborat pel celler Castell d’Or, un projecte sorgit l’any 2005 com a resultat de la unió de 16 cooperatives i que ha assolit el reconeixement de Millor Celler en les dues darreres edicions dels Premis Vinari.