El 2024 ha estat un gran any per un dels escumosos més singulars de Codorniu. El Blanc de Noirs Gran Reserva 2019, una cava que pertany a la col·lecció Ars Collecta, ha estat guardonat amb un Gran Bacchus d’Or al Concurs Internacional de Vins Bacchus 2024 i reconegut com a “Millor Escumós d’Espanya” als Premis “Alimentos de España 2024” que atorga el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del govern espanyol.
Codorniu Ars Collecta Blanc de Noirs Gran Reserva 2019 es caracteritza per estar elaborat amb un cupatge fet a partir de dos vins elaborats amb raïms negres. Un amb la varietat pinot noir, que és la dominant, procedent de les finques que tenen al Segrià, i l’altre amb la varietat trepat, procedent de la Conca de Barberà. Es complementa el cupatge amb un petit percentatge de vi elaborat amb raïm blanc, en aquest cas xarel·lo, procedent de les finques penedesenques del celler.
És un cava molt versàtil gastronòmicament, que combina especialment bé amb plats on el protagonista és el marisc i el peix cru. En especial és un acompanyant de luxe per a totes les varietats del sushi. L’acidesa que presenta el cava fa una bona aliança amb el toc que el vinagre d’arròs aporta a aquesta especialitat de la cuina japonesa, equilibrant-se mútuament. El seu particular gust, combinació de notes afruitades i florals complementa molt bé el sabor del peix cru. Els caves elaborats amb varietats de raïm negres, en tenir una estructura més marcada, els permet acompanyar de manera eficient ingredients intensos, com la salsa de soja i el wasabi.

Es tracta d’un cava gran reserva, en aquest cas amb una criança de més de 40 mesos, que sedueix des que és servit a la copa, en primer lloc, pel seu color groc palla, amb uns reflexos entre daurats i acerats, que ja delaten el seu particular cupatge. La bombolla és fina i delicada. En acostar la copa al nas, ofereix de seguida subtils aromes de fruites vermelles i notes de flors blanques, que conviden a tastar-lo. En boca té una entrada àmplia i voluminosa, amb un carbònic fi i molt ben integrat que després de deixar una agradable sensació de pessigolleig a la llengua atorga al cava una textura untuosa. Aquesta textura juntament amb una acidesa viva, que porta la signatura de la seva varietat principal, la pinot noir, li donen un extraordinari caràcter gastronòmic. Té un pas de boca marcat per les notes afruitades, perfectament conduït per la seva acidesa, que l’estira i el porta a un final de boca-sec, que deixa una sensació molt elegant. Postgust llarg i persistent.