Menjaries una sopa amb cullera de postres? Un gelat de bola sense cucurutxo? Un entrecot sense ganivet de serreta? Quan es tracta de gaudir del vi o dels escumosos, els experts coincideixen en el fet que no només el producte compta, sinó també la copa amb què aquest es tasta.
Per tant, a l’hora de consumir vi o escumosos, el debat sobre el contingut i el recipient té una gran rellevància. De fet, estudis en el món del vi han demostrat la importància de la copa en el procés de degustació. La temperatura, els aromes i la facilitat per tastar són només alguns dels factors que cal tenir en compte a l’hora de triar una copa de vi.
“Les copes funcionen com la roba per modes. Fa anys es portava molt la copa pompadour, que era baixa i molt oberta. Després es va posar molt de moda la copa flauta”, explica la fundadora i sòcia del club DonesVi, Emma Benet, a Vadevi, qui destaca que personalment ella és partidària de les flautes per beure escumosos. Per a ella, l’elecció de la copa flauta per als escumosos es deu a la seva capacitat per retenir les bombolles durant més temps. “Com que hi ha molta menys superfície de cava o xampany dins de la copa, les bombolles es mantenen molt més temps que en una copa més oberta”, afegeix.
En aquest sentit, la popular marca de copes de vins Riedel organitza experiències per demostrar com les copes tenen una gran importància a l’hora de tastar un vi. Des de la marca asseguren que la forma de la copa determina cap a on s’ha de dirigir el vi dins de la boca, cosa que permet gaudir millors dels seus atributs organolèptics.
Tanmateix, Benet revela que en el panorama vitivinícola actual i en el món dels tasts hi ha una nova tendència: l’ús genèric per a tota mena de vins de copes més grans i obertes. “Actualment, sobretot en el món dels cellers, es presenten els vins i els escumosos en la mateixa copa normal; un copa pel vi blanc, negre i l’escumós”, diu l’experta. El punt fort de la copa ample, segons Benet, és que sempre permet apreciar molt més els aromes. La idea és simplificar el conjunt d’estris utilitzats per a tastos i, alhora, preservar les característiques organolèptiques dels vins: “Es tracta d’una copa estàndard, que no sigui ni molt gran de copa, ni tampoc molt estreta, perquè el vi a dintre pugui respirar i els aromes es concentrin cap al teu nas”, defensa Benet.

D’altra banda, l’experta en vins i fundadora de CARAM CARAM, empresa dedicada a la promoció de la gastronomia catalana, Gemma Muray, defensa que la copa Borgoña és una de les més versàtils. Considera que és una elecció que pot servir tant per a vins blancs com per a negres. “Per mi, la Borgonya és la copa més completa”. Muray considera que la seva forma ampla permet que els vins puguin respirar bé i, alhora, afavoreix l’apreciació dels aromes: “És perfecta per a tota mena de vins, ja que té prou superfície per poder apreciar aromes, independentment de la varietat del vi”.
Les dues sommeliers consideren oportú utilitzar una copa de vi per degustar escumosos de llarga criança. “Gaudir d’un escumós de llarga criança amb copa de vi permet sentir les notes de criança i percebre la fina bombolla”. És una elecció, lluny de les tradicionals copes flauta, permet a l’escumós expressar-se millor en boca i olfacte, destacant la seva complexitat.
Una copa per cada moment
Tradicionalment, però, les copes de vi s’han classificat segons el producte que es vol consumir. La copa Bordeus, arrodonida i amb boca cònica, és ideal per a vins negres amb estructura marcada. La copa Borgonya, més gran i bombada, és adequada per a negres amb cos. La copa Riesling, de forma cònica i tija llarga, és perfecta per a vins blancs i escumosos, tot i que els escumosos perden el carbònic més ràpidament. La copa Chardonnay, amb un calze ample, és ideal per a vins blancs fermentats en barrica. La copa Flauta, estreta i allargada, és la millor per a vins escumosos, mantenint l’efervescència. Finalment, la copa Jerez, petita i amb tija curta, és ideal per a vins olorosos i de postres.
Tant Benet com Muray coincideixen en el fet que el millor consell per a qualsevol amant del vi és experimentar i descobrir quina copa s’adapta millor a les seves preferències. “Cadascú hauria d’investigar i tastar els vins amb copes diferents, ja que cada copa ofereix una experiència única”, clouen.