VadeVi
Una dècada de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya: formació, territori i futur sostenible

Vilafranca del Penedès fa temps que s’ha consolidat com la capital del vi català. La gran oferta de cellers al voltant de la ciutat i les seves àmplies oportunitats formatives són ja un reclam per a tota la població de Catalunya. De fet, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya s’ubica en aquest municipi, una mostra més de l’atractiu que té per a tots aquells que s’interessen pels diferents models de negoci que envolten el món del vi. Enguany, el centre formatiu compleix una dècada al capdavant de la professionalització del sector, una prova que l’ensenyament ha estat tot un èxit. Aquesta data històrica coincideix amb la nova proposta de Vilafranca: el Mes de l’Enoturisme, una iniciativa que busca donar la importància que té al turisme del vi i reconeix totes aquelles entitats que el fan possible a través d’activitats, col·loquis i molts tastos.

Les propostes de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya per aquest mes de l’enoturisme giren al voltant del seu desè aniversari, però també entorn de la necessitat de continuar demostrant que en territori de vi català hi ha encara moltes històries per transmetre i explicar. És per això que l’entitat proposa des d’una activitat que apropa el territori vitivinícola de Catalunya a través d’un tast de productes a unes Jornades d’Enoturisme i Sostenibilitat, passant per als ja més que coneguts Premis Vinari d’Enoturisme.

Unes jornades pel futur sostenible

El dia 5 de novembre, l’Escola d’Enoturisme prepara un dia ple de xerrades, debats i coneixement sobre el turisme vitivinícola català i el seu futur verd i sostenible. Una jornada per reflexionar sobre com passar de l’enoturisme responsable a l’enoturisme regeneratiu. En concret, es tracta d’un espai professional de trobada per impulsar un model d’enoturisme sostenible. Reuneix experts internacionals, institucions i agents del sector per compartir coneixement, presentar estudis i indicadors, debatre bones pràctiques i explorar tendències que que puguin ser transferibles al nostre territori.

La jornada començarà a les vuit i mitja del matí amb les acreditacions, en un acte conduït per la periodista i sommelier Eva Vicens. A les nou en punt tindrà lloc la benvinguda institucional, que comptarà amb la participació de Francisco Romero, alcalde de Vilafranca del Penedès; Juan A. Pérez García, diputat adjunt de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona; i Xavier Font, subdirector de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya. Tot seguit, a les nou i mitja, s’oferirà la ponència marc titulada “Del turisme responsable al turisme regeneratiu”, a càrrec d’Arturo Crosby, biòleg ambiental i CEO de Forum Natura, especialista en gestió i innovació sostenible de destinacions turístiques.

A partir de dos quarts d’onze, la jornada continuarà amb una taula rodona sobre bones pràctiques en el pas del turisme de volum al turisme de valor, moderada per Begoña Fernández, experta en intermediació turística internacional. Després del debat, hi haurà una pausa per al cafè a les onze quaranta-cinc.

A les dotze i quart, es presentarà l’estudi Wine Travel Observer des d’una perspectiva de sostenibilitat, a càrrec de David Jobé, investigador, i Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. Ja a la una del migdia, tindrà lloc una nova taula rodona sobre els reptes i oportunitats de la Catalunya enoturística, amb la participació de les diverses rutes d’Enoturisme de Catalunya i moderada també per Gerard Domingo.

La cloenda de la jornada serà a dos quarts de tres, amb la intervenció de Gemma Romeu, regidora d’Educació, Turisme i Esports de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i tinenta d’alcaldia de Desenvolupament Econòmic. Posteriorment, a les dues i mitja, els assistents gaudiran d’un dinar a la terrassa del Vinseum, que servirà com a espai de trobada i intercanvi d’experiències entre professionals. La celebració continuarà a la tarda amb l’acte de commemoració dels 10 anys de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que inclourà l’entrega de diplomes als alumnes graduats d’aquest any, en un esdeveniment adreçat a l’alumnat i a les entitats col·laboradores del centre.

Tots aquells que ho desitgin participar en la jornada formativa es podran inscriure en aquest enllaç.

Guardons dels Premis d’Enoturisme de l’edició 2023, celebrada a l’exterior del celler Llopart | Foto: Jordi Play

Els Premis Vinari d’Enoturisme

L’enoturisme ha provat ser una pota rendible del negoci de les empreses vitivinícoles catalanes. És per això que des de fa quatre anys, els Premis Vinari i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya donen suport a aquestes iniciatives innovadores per demostrar que al país no només es fa bon vi, sinó que també se sap explicar. Enguany el certamen arriba amb una novetat. Des de l’organització han creat una nova categoria per a guardonar encara més projectes. Es tracta del Premi Vinari a la Millor Empresa de Serveis de Promoció d’Enoturisme Català, que vol reconèixer les empreses que desenvolupen la seva activitat principal dins del sector de l’enoturisme a Catalunya realitzant accions de promoció, comunicació i màrqueting. Les inscripcions pels cellers es van obrir el passat mes de setembre i la gala tindrà lloc el dia 20 de novembre, també en el marc d’aquest Mes de l’Enoturisme.

En concret, l’Escola d’Enoturisme i els Premis Vinari guardonen les empreses en diferents categories, però totes sota el mateix objectiu: demostrar que el vi és molt més que una beguda i que ha de ser tastada amb la boca, però també amb el cor. És per això que aquest concurs busca d’aglutinar tots aquests projectes, valorar-los i triar-ne diferents guanyadors. D’aquesta manera, s’accepten candidatures dels mateixos cellers elaboradors de vins, cooperatives vitivinícoles, allotjaments, restaurants i càterings, bars de vins, i empreses, professionals i entitats d’àmbit privat que desenvolupen activitats dins de l’àmbit de l’enoturisme i que tinguin la seva seu social a Catalunya.

Nou rutes del vi en copa

La proposta de l’Escola d’Enoturisme pel matí i migdia (de 12h a 14h) del 22 de novembre busca retrobar els catalans amb el vi de la terra. En concret, s’organitza Tasta Enoturisme, un esdeveniment de tastos simultanis de producte i vi de les diferents rutes del vi de Catalunya. Es faran maridatges de productes i plats tradicionals de cada territori, representatius i amb certificacions de qualitat. L’objectiu d’aquesta acció és retre homenatge també a la gran diversitat enogastronòmica del país, representada a través de les 9 Rutes del Vi de Catalunya. Un mosaic de paisatges, productors, cellers i experiències que converteixen Catalunya en una destinació enoturística de referència internacional. Les inscripcions a aquests tastos es podran fer online properament amb un únic preu de 15€.

En definitiva, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya permetrà a tots els curiosos, amants del vi i professionals viure de ben a prop el sector de l’enoturisme en totes les seves formes. Ara bé, el Mes de l’Enoturisme també omplirà els carrers de Vilafranca del Penedès d’altres activitats fora de la proposta de l’Escola. Hi destaquen el Festival Internacional de Cinema del Vi Most; l’Efímer Pop-Up Store, espai de degustació i venda de vins, artesania i disseny; el Simposi d’Agricultura Ecològica; i l’espectacle “Vins Negres Penedès” al Claustre dels Trinitaris. La Fira del Vi Novell convida a tastar els vins joves davant del Vinseum, mentre que les Rutes Tasta Enoturisme recorren el territori i diverses vinyes. A més, Obrim Vi és una ocasió per conèixer microcellers i degustar els seus vins en un tast per a professionals. Tot plegat, una proposta completa que vol posar en relleu el vincle entre vi, paisatge i comunitat, alhora que apropa el món de l’enoturisme a tothom.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa