VadeVi
Envelliment submarí de vi: l’aposta de tres cellers tarragonins 

“Trasbalsa la bellesa com el vi d’una verema antiga pres a dolls; el seu ardor sega els genolls i precipita el cor fins a llanguir”. Els versos del poeta Joan Vinyoli, ja evidenciaven la màgia que s’amaga en el món del vi. Captar la història que hi ha darrere els cellers i els productors d’aquest sector en un glop, de vegades, no és possible. “Nosaltres hem decidit madurar el vi en àmfores per diverses raons i una d’elles és el relat que es desprèn d’aquesta manera de produir. I el resultat és una obra d’art”, diu el propietari i cinquena generació del celler Mas Vicenç, Vicenç Ferré, a VadeVi

Recentment, el celler Mas Vicenç conjuntament amb el de Pallarades i el de Vinyes del Tiet Pere han tret al mercat la segona tirada d’un vi envellit sota el mar del port de Tarragona. L’aposta d’aquests cellers va molt més enllà de crear una obra d’art: el projecte té l’afany de construir un relat que posi en valor el vi tarragoní i, connecti la tradició vinícola romana, amb les arrels pesqueres i l’essència mediterrània. 

Amb varietats autòctones com el macabeu, el cartoixà vermell i la malvasia, aquests vins passen quatre-cents dies sota el mar, sotmesos a les condicions ambientals de les nostres aigües i al moviment suau dels corrents marins. “Aquest entorn sembla que afina la textura del vi i en potencia l’aroma, dotant-lo d’una suavitat i cremositat única”, explica Ferré. La percepció és compartida pel propietari del celler Pallarades, Josep Armengol, qui assegura que el vi madurat dins les àmfores en comparació amb el madurat al celler adopta unes altres qualitats organolèptiques. “El primer té notes més salines. És un vi més fi, elegant i arrodonit. De fet, si el beus al costat d’un vi de la mateixa anyada madurat fora del mar, t’adones com n’és de virtuós el de les àmfores”.  

Imatge del Port de Tarragona / Europa Press
Imatge del Port de Tarragona / Europa Press

Les àmfores com a símbol d’aquesta iniciativa vinícola 

A banda, la iniciativa d’aquests cellers vol ampliar les tècniques que s’empren a l’hora de produir vi al territori. Segons l’alma mater de Les Vinyes del Tiet Pere, Oriol Pérez, la recerca científica i tècnica associada al projecte “no ha prosperat gaire” i encara no es disposa “d’un soci científic i tecnològic estable que permeti formalitzar un protocol d’investigació rigorós”. Malgrat que els efectes de la tècnica d’envelliment al mar encara no estan contrastats, els impulsors del projecte coincideixen en el fet que els corrents marítims canvien la personalitat del vi. “És com si el vi es balancegés en el bressol del mar”, aclareix Ferré, recordant que les condicions submarines aporten un caràcter especial al producte, intensificant els sabors del vi sense interferir en la seva estructura.

Pel que fa al procés de producció d’aquest vi és molt més exigent que l’envellit al celler: requereix llicències especials i immersions amb submarinistes professionals. Tot i això, segons els promotors de la iniciativa, és un procés que val la pena. “Cada àmfora es converteix en una autèntica obra d’art, decorada amb incrustacions marines que li donen un impacte visual extraordinari”.

A l’antiguitat, les àmfores eren imprescindibles per al transport de vi entre ciutats i regions d’arreu de la Mediterrània. Tarragona era la capital d’Hispània i també una de les principals productores d’aquesta beguda. Al segle I dC, era una escena rutinària veure com els vaixells carregats d’àmfores sortien del port de Tàrraco en direcció Roma i altres destinacions, com la Gàl·lia, Germània o Britània. De fet, la producció de vi va situar Tàrraco com a punt estratègic dins les rutes comercials de l’Imperi Romà. “Madurar els vins sota el port de Tàrraco ens ha donat un resultat extraordinari”, assevera el propietari del celler Pallarades. 

Les àmfores s’han convertit en un símbol de l’esplendor romana i de la importància del vi tarragoní. “El projecte va sorgir arran de la feina que fa una empresa de logística marítima de Cambrils”, explica Pérez. Aquesta empresa està especialitzada a fer madurar productes sota el mar, com olis i vermuts, i també produeix vi envellit en àmfores. “El problema és que l’empresa només treballava des d’una visió comercial i madurava vins procedents de La Rioja. Per això, vam considerar necessari engegar un projecte on les àmfores fossin omplertes amb vins locals”, remarca el propietari de Les Vinyes del Tiet Pere.

Imatge de les àmfores per l'envelliment submarí del vi / Cedida
Imatge de les àmfores per l’envelliment submarí del vi / Cedida

Recerca científica entre maridatge d’història i vinicultura

El rerefons del projecte és la recerca científica per avaluar els resultats del vi madurat al mar. Però la manca de recursos i els alts costos operatius —uns 3.000 euros per cada immersió, incloent-hi les llicències de navegació, lloguer de port i el cost dels submarinistes— han dificultat la investigació. En aquesta línia, un dels objectius científics és explorar com afecta l’entorn submarí al producte: “La temperatura estable a vint metres de profunditat i el moviment suau dels corrents poden modificar les propietats del vi, aportant-hi més cremositat, segons la nostra hipòtesi”, comenta Pérez. Tanmateix, arribar a uns resultats concloents requereix una investigació exhaustiva amb diferents tipologies de vins i recipients. De moment, les proves han inclòs varietats autòctones, com és el sumoll i la parellada, que mostren “resultats sorprenents de l’evolució del vi” en aquestes condicions de maduració, aportant “una cremositat que afegeix volum als sabors àcids”.

Tot i els reptes econòmics i la falta de col·laboració científica, el projecte manté un gran atractiu comercial i una força narrativa vinculada a la romanització de la costa de Tarragona.  De fet, la iniciativa va ser impulsada des de la DO Tarragona, la qual buscava reconnectar la ciutat amb el seu passat històric i apropar els vins locals a la cultura mediterrània. Només tres dels vint-i-cinc cellers de la DO s’hi van sumar. “Vam decidir tirar endavant de manera independent amb el suport de la Taula de Vi de Tarragona, llançant una primera sèrie de 150 àmfores que s’ha esgotat ràpidament, amb ampolles a un preu de 100 euros”, explica Ferré. 

Sigui com sigui, aquesta proposta singular ja ha captat l’interès de consumidors i distribuïdors, i el producte s’ha presentat davant de més de 300 persones en tastos exclusius, com el que es va celebrar al celler de Vila-seca. Tots tres productors se senten orgullosos perquè el projecte ja “ha superat les expectatives inicials”, demostrant que l’envelliment submarí no només preserva la tradició vinícola, sinó que l’empeny cap al futur amb un relat potent i un producte d’alta qualitat que vincula les vinyes de Tarragona amb el mar.

Més notícies
Notícia: Els vins del Penedès mariden la gastronomia britànica a Londres
Comparteix
Una setzena de cellers referents al territori volaran a la ciutat el 27 de novembre amb les seves ofertes més especials de vi
Notícia: La Fira del Vi de Rubí torna a batre rècords
Comparteix
La mostra que reuneix els guanyadors dels Premis Vinari a la ciutat vallesana incrementa un 16'4% els tastos respecte a l'any passat
Notícia: L’enoturisme català i les noves tendències del mercat
Comparteix
Casa Gran 1771 Boutique Winery Hotel del celler Montrubí de Font-Rubí, gran guanyador del premi a la millor experiència d’enoturisme a Catalunya
Notícia: Agustí Torné: “A casa sempre s’ha dit que jo havia nascut entre serradures”
Comparteix
Entrevista a l'antic propietari de la Boteria Torné, l'última generació d'un dels oficis oblidats de Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa