VadeVi
Els escumosos de Llopart mariden les noves postres de Torrons Vicens

Dos productes que de segur estan presents a les taules nadalenques són els vins escumosos i els torrons. La gran versatilitat gastronòmica dels vins escumosos els fa idonis per ser gaudits en qualsevol moment de l’àpat, ja sigui com a copa de benvinguda, a l’aperitiu, acompanyant els entrants o els plats principals i també poden lluir a les postres. Només cal saber triar bé el tipus de vi escumós en funció del perfil gustatiu dels plats que han d’acompanyar.

Els reis absoluts de les postres de Nadal són els torrons. La tradició dels torrons per Nadal continua viva, adaptant-se als temps moderns, però mantenint l’essència d’un dolç que uneix generacions i celebra la riquesa de la gastronomia mediterrània. Una de les empreses fabricant de torrons que destaca més pel seu caràcter innovador és Torrons Vicens d’Agramunt (Lleida). A banda de fabricar els torrons més tradicionals, Torrons Vicens ha volgut crear sinergies amb prestigiosos cuiners per crear torrons que incorporin la seva creativitat gastronòmica. Així, per aquest Nadal ha presentat la seva línia Sinergia, uns torrons de sabors trencadors que evoquen la puresa estètica i la fusió dels sabors més personals de cadascun dels quatre xefs que han participat en aquest projecte, Albert Adrià, Jordi Roca, Àngel León i Quique Dacosta. 

D’aquesta nova línia hem triat quatre especialitats, una de cadascun dels cuiners, que maridarem amb escumosos Corpinnat de Llopart. Els torrons triats, el de Poma de Fira de Jordi Roca, el de Pi de Quique Dacosta, el de Coca d’Oli amb Anís d’Àngel León i les Neules amb Cremes de Torró d’Albert Adrià, són tots ells elaborats a partir d’un praliné. El praliné és una preparació dolça elaborada a base de fruits secs caramel·litzats que ofereix una textura suau i cremosa, lleugerament untuosa, amb notes torrades que provenen dels fruits secs caramel·litzats i un gust dolç intens.

Els vins escumosos són uns acompanyants excel·lents pels torrons elaborats amb una base de praliné. Només cal triar escumosos capaços de netejar bé la boca de la textura cremosa i untuosa i d’equilibrar bé la seva dolçor. Els escumosos triats són els Corpinnats Llopart Rosé Brut 2021, el Llopart Nèctar Terrenal 2022 i el Llopart Ex-Vite Brut 2015.

El torró de Poma de Fira de Jordi Roca, el praliné és d’ametlla cruixent i la resta d’ingredients són caramel de poma àcida, ganache de poma i cruixent de vainilla amb una sable bretona. En aquest cas l’escumós triat per acompanyar-lo és el Llopart Rosé Brut 2021, elaborat amb un cupatge de monestrell (60%), garnatxa negra (20%) i pinot noir (20%), té una criança mínima de 18 mesos i un sucre residual de 7 grams per litre. Aquest escumós rosat presenta un carbònic molt ben integrat i una acidesa viva que li aporten frescor i equilibren amb eficiència la textura del torró, evitant que esdevingui embafador. Les seves notes afruitades, de fruits vermells amb records de fruita de pinyol madura, complementen molt bé la dolçor i els gustos amb els quals està elaborat el torró.

Imatge de la taula de tast de l'Enoteca Familiar de Llopart / J.C.
Imatge de la taula de tast de l’Enoteca Familiar de Llopart / J.C.

El torró de Pi de Quique Dacosta, el praliné és d’ametlla amb pinyons caramel·litzats, a més porta neules, caramel de pi, una recoberta de xocolata i tocs verds de pols de menta inspirada en la pinassa. Les notes balsàmiques que el caramel de pi li aporten a aquest torró juntament amb la pols de menta li donen un perfil aromàtic molt singular. Per acompanyar amb solvència un conjunt aromàtic tan complex cal un escumós dels que avui s’anomenen de postres, els que abans coneixíem com a semidolços. El Llopart Nèctar Terrenal 2022, elaborat a parts iguals amb xarel·lo i parellada, una criança mínima de 18 mesos i uns sucres residuals de 39 gr. de sucre per litre, crea una harmonia de sabors amb el torró, gràcies a les seves notes afruitades i el seu caràcter dolcenc, capaços d’equilibrar la complexa paleta de sabors que conformen els ingredients del torró. El carbònic i l’acidesa compensen molt bé la textura i la untuositat del torró.

El torró de Coca d’Oli amb Anís d’Ángel León, el praliné és d’ametlla amb cruixent de coca d’oli d’oliva i anís. Per acompanyar aquest torró hem fet un tria molt especial, el Llopart Ex-Vite 2015, un escumós brut de llarga criança, més de 96 mesos, elaborat xarel·lo (60%) i macabeu (40%) i amb uns sucres residuals de 5 grams per litre.

El maridatge d’un torró de praliné amb un escumós de llarga criança és una elecció sofisticada i plena de matisos. La gran complexitat aromàtica de l’escumós encaixen perfectament amb la riquesa i la untuositat del torró. L’escumós, amb la seva amplitud, estructura i pes en boca compensa la textura del torró al mateix temps que les seves notes aromàtiques adquirides durant la llarga criança es relacionen amb solvència amb els gustos del torró, potenciant-se mútuament.  

La darrera especialitat triada són les neules amb cremes de torró creades per Albert Adrià. Aquesta proposta combina les neules, un altre dels dolços tradicionals de les festes de Nadal, amb unes cremes elaborades amb fruits secs i cacau i amb torrons. Aquestes cremes complementen molt bé el gust suau i dolç de les neules, al mateix temps que aquestes aporten una textura cruixent i delicada al conjunt. Els sabors dels diferents fruits secs, ametlles, avellanes, festucs i el cacau, juntament amb la textura untuosa i cruixent de les neules i les cremes, obren el camí a un bon maridatge amb qualsevol dels tres escumosos Corpinnat, el Llopart Brut Rosé 2021, el Llopart Nèctar Terrenal 2022 i el Llopart Ex-Vite Brut 2015. Aquests escumosos amb el seu carbònic fi, molt ben integrat i amb l’acidesa netejaran molt bé la boca de la textura de les neules i les cremes, mentre que el seu caràcter brut potenciarà els sabors dolços de les neules i les cremes. Només cal anar jugant a combinar-los per trobar la combinació més plaent per cadascú.

Més notícies
Notícia: Beure amb mesura allarga la vida
Comparteix
Un estudi publicat a la revista científica European Heart Journal suggereix que el consum moderat de vi podria reduir el risc de malalties cardiovasculars
Notícia: Trencar sostres de vidre: les dones i el sector del vi 
Comparteix
Destaquem dues iniciatives que busquen augmentar la presència femenina en el sector del vi i reivindiquen més dones en els càrrecs de presa de decisions 
Notícia: Les bombolles ideals per brindar aquestes festes
Comparteix
L'aliat perfecte per aixecar la copa en cada instant de les festes marcades al calendari
Notícia: El maridatge ideal pels canelons de Sant Esteve
Comparteix
La beixamel, el recobriment de pasta i la carn fan del plat una autèntica meravella, però la combinació de gustos es pot convertir en un malson pels que han d'escollir el vi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa