L’arribada del solstici d’estiu és una de les festes més celebrades des de la prehistòria. És per això que la majoria de les cultures tenen el seu ritual per inaugurar l’inici d’una temporada de nits curtes, dies llargs, sal a la pell i ganes de brindis. A casa nostra, aquest moment pren forma en una de les festes més arrelades i vibrants del calendari: la revetlla de Sant Joan.
Tot i que sovint se l’associa al calendari cristià, Sant Joan és probablement una de les festes amb un origen més pagà que encara celebrem. Reunir-se al voltant del foc, cremar vells mobles o escrits amb desitjos, saltar les flames, menjar coca i encendre petards són gestos que parlen de tradició, de comunitat i d’una certa màgia col·lectiva.
Un dels rituals més dolços de la nit del 23 de juny és, sens dubte, el de compartir la coca de Sant Joan, en alguna de les seves múltiples versions: amb crema, amb llardons, o la clàssica de brioix amb fruita confitada i pinyons. I, per brindar com cal, res millor que un bon escumós. Per això, Vadevi ha demanat a Anne Cannan, enòloga i viticultora de Clos Figueras, tres recomanacions de caves per maridar amb cadascuna de les varietats de coca més populars.
Per a la coca de crema: María Rigol Ordi Reserva
La suavitat de la crema i la textura esponjosa d’aquesta coca es complementen a la perfecció amb un María Rigol Ordi Reserva, un cava Brut Nature ecològic elaborat a Sant Sadurní d’Anoia, amb més de 24 mesos de criança. El seu cupatge de Macabeu (40%), Xarel·lo (50%) i Parellada (10%) dona lloc a un cava elegant, floral i afruitat, segons explica Cannan. Amb notes de fruita exòtica i un toc dolç que no empalaga, aquest escumós “posa un accent afruitat que realça la dolçor natural de la crema”.

Per a la coca de llardons: Mascaró Cuvée d’Antonio Mascaró Gran Reserva
La coca de llardons és una de les més icòniques i singulars d’aquesta festivitat. Per això, Cannan recomana un cava amb caràcter com el Mascaró Cuvée d’Antonio Mascaró Gran Reserva, elaborat a partir de raïm procedent de vinyes velles. Amb un color ambarí i bombolla fina, destaca per la seva complexitat: aromes de fruits secs, equilibri, cos i un final llarg i harmònic. És un escumós sec i contundent, ideal per contrarestar la textura greixosa i el gust intens dels llardons.

Per a la clàssica, la coca de brioix amb fruita confitada i pinyons: Blanca Cusiné Brut Nature
Per als paladars més llaminers i busquen un maridatge que jugui amb les aromes de la pastisseria tradicional, l’elecció d’Anne Cannan és el Blanca Cusiné Brut Nature. Elaborat amb xarel·lo, pinot noir i chardonnay. Presenta aromes de mel de taronger, figues fresques, ametlles i avellanes, amb un rerefons que recorda la pastisseria fina. Al paladar, les notes de fruita madura confitada harmonitzen amb la dolçor de la coca i fan d’aquest escumós un acompanyant perfecte per tancar el sopar amb un toc festiu.
