Aquest dilluns, la Canònica de Vilabertran (Alt Empordà) ha acollit una jornada de referència titulada Del Raïm a l’Elixir: vins amb tradició i memòria líquida dedicada al passat, el present i les perspectives de futur dels vins dolços elaborats en els territoris de la DO Empordà i del Rosselló. La sessió, impulsada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i organitzada conjuntament per la DO Empordà i el Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon (CIVR), ha reunit experts, elaboradors i professionals del sector.
Presentat per la periodista Eva Vicens, l’acte s’ha iniciat amb la intervenció del sommelier, escriptor i elaborador Lluís Romero, qui ha traçat un recorregut històric pel llegat dels vins dolços empordanesos, un patrimoni vitivinícola sovint discret però essencial per entendre la identitat del territori. Tot seguit, Jacques Palop, reconegut especialista internacional vinculat a l’Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO), ha contextualitzat l’evolució dels vins dolços al Rosselló i la seva singular relació amb els vins de licor.
Aquestes intervencions han fet palès el moment delicat que viuen els vins dolços tant en l’àmbit de consum com en el comercial. Tot i representar un patrimoni enològic i cultural de gran valor i comptar amb una història profundament arrelada al Mediterrani, la seva presència al mercat s’ha vist reduïda de manera significativa en les darreres dècades. Els nous hàbits de consum, orientats cap a vins més secs i lleugers, juntament amb un canvi en l’estil de vida i en les pautes gastronòmiques, han desplaçat els vins dolços de les taules quotidianes i dels moments de celebració.

Aquesta davallada de la demanda afecta directament la producció i posa en risc tipologies tradicionals i processos d’elaboració d’alta especialització, sovint costosos i de llarg recorregut. Molts cellers es troben davant el repte de preservar un llegat únic tot cercant noves estratègies de posicionament, formats i missatges capaços de reconnectar amb el consumidor contemporani. El futur dels vins dolços dependrà de la seva capacitat d’adaptació, de la pedagogia i de la defensa del seu valor com a productes de territori, singulars i irrepetibles.
El bloc tècnic ha continuat amb Pau Albó, director tècnic de la DO Empordà i enòleg del Celler Cooperatiu d’Espolla, qui ha presentat les principals tipologies de vins dolços que s’elaboren actualment a l’Empordà, destacant-ne la diversitat d’estils, tècniques i criteris d’envelliment.
La segona part de la jornada ha estat protagonitzada per un tast guiat per Éric Aracil, codirector i responsable d’exportació del CIVR. Els participants han pogut analitzar i comparar vuit vins —quatre de l’Empordà i quatre del Rosselló—, tot apreciant els matisos que diferencien les elaboracions, les concentracions de sucre i les diverses criances.
La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del director general de l’INCAVI, Joan Gené, qui ha posat en valor el moment de renaixement i oportunitat que afronten els vins dolços en el mercat actual, i la importància de la cooperació transfronterera per reforçar-ne la projecció internacional.

