Des de l’arquitectura més avantguardista fins al respecte més profund per la tradició, des de Vadevi proposem una ruta per cinc cellers catalans on l’estima pel vi va molt més enllà de les vinyes. En aquests espais, l’arquitectura innovadora conviu amb la tradició més arrelada, i els seus responsables aposten per un model que respecta el medi ambient i preserva el patrimoni històric. Cada ampolla és el reflex d’una passió compartida i d’un llegat cultural embotellat amb cura.
Celler Brugarol: sostenibilitat sota terra
Al cor de la costa catalana, a Palamós, es troba un dels cellers més singulars del territori. A Brugarol es produeix vi ecològic i oli d’oliva amb una filosofia de respecte absolut pel territori. “El celler està construït sota terra i és obra dels arquitectes RCR d’Olot”, explica Maria Bossot, responsable d’enoturisme del celler, a aquesta revista.
“La intenció era crear un edifici totalment integrat en el paisatge, que s’adaptés a l’entorn natural i generés un ambient de cova natural per afavorir les condicions dels nostres vins”. El resultat és un espai subterrani únic. Per sobre de terra, finíssimes fulles d’acer s’eleven entre les vinyes, actuant com a pous de llum i com a protecció contra els vents forts de la Tramuntana. Per contemplar aquesta meravella arquitectònica, Brugarol organitza visites guiades i degustacions nocturnes que permeten connectar amb la terra d’una manera profunda i sensorial.
Torre del Veguer: vi i surrealisme de Dalí
Situat a Sant Pere de Ribes, al Garraf, Torre del Veguer és un celler familiar que combina vinyes ecològiques, història medieval i una sorprenent connexió amb Salvador Dalí. El mas fortificat del segle XIV manté l’esperit artesanal del territori i disposa d’una sala on es poden contemplar obres de l’artista més famós del surrealisme català.
“Hi ha aquesta sala perquè Dalí havia estat amic de la família, i gràcies a això comptem amb aquesta col·lecció que apropa i fa d’aquest espai únic”, expliquen des del celler, a Vadevi. La Sala Dalí és un dels principals reclams del celler, on es poden veure obres i records de l’artista.

Catedral del Vi del Pinell de Brai: modernisme i cooperativisme
Al sud, a la Terra Alta, s’alça la Catedral del Vi del Pinell de Brai, una obra modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Aquest celler cooperatiu, construït a inicis del segle XX, no només és un emblema arquitectònic, sinó també un símbol de la força col·lectiva dels agricultors que el van impulsar.
L’edifici, conegut per la seva majestuosa nau de rajola i arcs parabòlics, acull avui tastos i visites guiades que permeten endinsar-se en el món de l’enoturisme mentre es fa una visita a la història del cooperativisme de la Terra Alta.

Oller del Mas: un castell amb ànima ecològica
Al Pla de Bages, sota l’atenta mirada de Montserrat, s’estén la finca d’Oller del Mas: 600 hectàrees presidides per un castell mil·lenari i vinyes ecològiques. La família Margenat, hereva de la tradició vitivinícola dels Oller, ha apostat per una producció orgànica i una gestió sostenible certificada amb la petjada de carboni més baixa de Catalunya.
Aquest equilibri entre història i innovació ha convertit Oller del Mas en un destí d’enoturisme destacat, amb experiències immersives, maridatges i visites en entorns privilegiats.

Alta Alella: música entre vinyes
A tocar de la costa, al Parc Natural de la Serralada de Marina, neix el projecte d’Alta Alella, una finca familiar que des del 1991 practica una agricultura ecològica estricta. Josep Maria i Cristina, juntament amb les seves filles, han creat un celler que respecta l’ecosistema i que ret homenatge als ocells que habiten la zona, batejant els seus vins amb noms com “Merla” o “Puput”.
Des del Celler de les Aus, aquesta família organitza tastos i visites de les vinyes, i recorda el compromís de la finca amb l’entorn i l’artesania del producte.

Visitar aquests cellers no és només descobrir bons vins, sinó endinsar-se en històries que parlen de terra, art, arquitectura i compromís. Sota la seva filosofia, cada finca connecta amb el territori preservar-ne l’essència i transmetre’n valors a través de les seves ampolles.