No és el mateix tastar un plat casolà, cuinat amb amor i cura, que menjar un canapè en un banquet multitudinari de gran nivell. El plat que ha estat fet durant hores al xup-xup dels fogons casolans és aquell que definiria la filosofia que s’amaga darrere la microproducció de vi.
Els cellers que aposten per les microproduccions, o microvinificacions, han decidit prioritzar el procés artesanal i la qualitat per sobre de la quantitat. Cada ampolla és el resultat d’un treball minuciós i personalitzat. En aquest sentit, l’enòleg del Celler Cooperatiu d’Espolla, Pau Albò, explica a Vadevi que aquesta cooperativa treballa les microproduccions, que anomenen vins de finca. Concretament, la seva iniciativa s’emmarca en el projecte Vins de Postal.
El valor de les finques i el seu llegat
“Elaborem col·leccions de vins únics, provinents de vinyes velles de carinyena i garnatxa, en quantitats reduïdes d’unes 1.000 ampolles per finca”, explica Albò. Per a Espolla, la microproducció és una manera de reconèixer la feina dels viticultors, socis de la cooperativa, per preservar i protegir les vinyes, els ceps ancestrals i les varietats locals. A més, destaca que aquests vins especials, de producció limitada, “no arriben ni al 10% del total del celler”, fet que n’accentua l’exclusivitat. “Cada vi és únic i irrepetible. Treballem amb carinyenes i garnatxes de vinyes velles, i els vins que neixen d’aquestes microproduccions són un homenatge als nostres socis”, assegura l’enòleg. El projecte Vins de Postal vol ser un reconeixement a la seva feina i a la història que hi ha darrere de cada finca. Per això, les ampolles d’aquesta microproducció porten una etiqueta amb la fotografia de la vinya d’on prové el vi i una dedicatòria personal.
La microproducció vinícola connecta amb l’essència més artesanal del món del vi. Per aquest motiu, els cellers reconeixen que requereix paciència, passió i dedicació, ja que la seva rendibilitat no sol arribar fins al cap de cinc anys d’explotació. Però per als microproductors, més enllà d’un negoci, fer vi és una manera de viure, una manera d’entendre el vi i d’exercir un control artesanal sobre cada pas del procés. A més, l’aposta per la microproducció evita l’expansió desmesurada, fomenta la sostenibilitat i la protecció del territori, i permet experimentar amb diferents varietats i tècniques. Això permet conèixer millor cada vinificació i obtenir vins singulars que serien impossibles de reproduir en grans produccions.

Reconnectar amb el procés artesanal
A Catalunya, diversos cellers defensen aquesta manera d’entendre el vi. Un exemple destacat és el celler La Vinyeta, a l’Alt Empordà, que fa temps que impulsa el projecte Microvins. “Es tracta de petites vinificacions monovarietals, fetes amb raïm de vinyes centenàries situades en parcel·les d’una tipicitat extrema. Cada any experimentem amb noves tècniques i materials per aprofundir en el coneixement de cada varietat”, comenta Marta Pedra, responsable del celler La Vinyeta, a Vadevi.
Les microproduccions de La Vinyeta es fan amb varietats autòctones com la carinyena (blanca, roja i negra), la garnatxa o el macabeu. A més, el celler aposta per tècniques tradicionals com l’ús d’àmfores de fang, bocois de castanyer del Montseny o botes de roure per dotar els vins de caràcter i autenticitat. També experimenten amb tècniques com maceracions, brisats, llevats salvatges i vinificacions ancestrals directament a la vinya. “Cada any experimentem amb vuit o deu microvinificacions diferents, tot i que només s’embotellen les cinc o sis més interessants. No repetim mai un vi, perquè cada anyada ens permet explorar tècniques noves i conèixer millor cada varietat”, detalla Pedra.
Tal com indica la responsable del celler, la producció d’aquests vins és molt limitada, amb entre 500 i 2.500 ampolles per referència, i es destinen principalment a vinoteques i restaurants especialitzats que busquen vins singulars. “Normalment, els clients d’aquests vins són persones amb inquietuds pel món del vi, que volen tastar propostes diferents i exclusives”, afegeix Pedra.
En resum, les microproduccions de vi són una manera de reivindicar la tradició i el territori amb un enfocament artesanal i sostenible. Més enllà del volum de producció, el valor d’aquests vins radica en el detall, la paciència i el respecte per la terra. A cada glop, s’hi recull la història i la passió dels viticultors per la seva terra.






