El Sabaté i Coca Reserva Familiar 2014 és un escumós de llarga criança elaborat pel celler Sabaté i Coca, pertanyent a la marca col·lectiva Corpinnat. Enguany ha estat proclamat Millor Escumós Català en la 12ª edició dels Premis Vinari. Els escumosos de llarga criança, representen la màxima expressió sensorial d’aquesta mena de vins. Es caracteritzen per la seva complexitat, elegància i profunditat d’aromes i sabors que els atorga el llarg període d’envelliment. En el cas d’El Sabaté i Coca Reserva Familiar, és un escumós de la collita del 2014, amb una criança de més de 120 mesos de criança amb les seves mares, després de la segona fermentació.
Elaborat amb la varietat xarel·lo provinent de la finca Terroja, una finca de sòl calcari on aquesta varietat arriba a una maduració òptima que li proporciona la seva màxima expressivitat. Una part del vi base de xarel·lo d’aquest escumós fermenta i es cria durant 3-4 mesos en botes de castanyer. Aquest fet marca una part de la seva personalitat.
El Sabaté i Coca Reserva Familiar, en servir-lo a la copa, mostra un color daurat intens, net i brillant i una bombolla abundant de mida diminuta. És imprescindible gaudir-lo amb una bona copa, si és possible amb una copa tècnica dissenyada especialment per a escumosos de llarga criança com les Riedel Veritas Champagne o la Riedel WineWings Champagne.
En apropar la copa al nas, en primer terme arriben les aromes terciàries generades durant la seva llarga criança. Són notes que recorden la brioixeria, la mantega i els torrats. De seguida s’hi afegeixen aromes de fonoll i de farigola, per acabar aflorant les aromes de fruites de pinyol molt madures, constituint tot plegat un conjunt aromàtic, fi, elegant i molt seductor.
Té una entrada en boca voluminosa amb un carbònic efímer que fon de seguida en entrar en contacte amb la llengua, creant una textura cremosa que li dona cos. Presenta una acidesa viva, malgrat la seva criança, que li atorga frescor i fa de fil conductor en un pas de boca refrescant, on es pot gaudir del perfecte equilibri entre les aromes afruitades i les notes de la llarga criança. El final és sec i subtilment amargós, amb un postgust llarg que convida a repetir.
Tot i que és escumós idoni per gaudir-lo tot sol, com a copa de tertúlia, és un gran acompanyant gastronòmic. Destaca especialment en plats elaborats amb peixos, tant blancs com blaus, cuinats a les brases. Una recepta que li va especialment bé a aquest escumós és un turbot cuinat a les brases i acabat a l’estil Orio, que consisteix a obrir el peix en llibre, ruixar-lo amb una preparació que es coneix com a “aigua de Lourdes’. La seva fórmula és un secret ben guardat de cada restaurant que el prepara. De manera genèrica porta alls, sal, oli d’oliva, vinagre de poma, el suc d’algun cítric (llima, llimona). Un cop ruixat el peix amb aquesta ‘aigua de Lourdes’ es recupera juntament amb la gelatina que ha deixat anar el peix, s’emulsiona tot plegat i s’amaneix el peix amb aquesta emulsió.
El Sabaté i Coca Reserva Familiar equilibra molt bé la untuositat que ens deixa el turbot en boca, potenciant-se el seu vessant afruitat, a la vegada que les seves aromes de llarga criança se sumen a les que la cocció a les brases han deixat en el peix creant-se una excel·lent harmonia que resulta molt plaent. L’escumós acompanya al peix sense envair-lo i viceversa.