Si bé el vi ha estat històricament el company indiscutible del formatge, el vermut s’està guanyant un lloc propi a la taula dels maridatges. La seva complexitat aromàtica, l’equilibri entre dolçor, amargor i acidesa, i la riquesa de matisos vegetals i especiats, el converteixen en un contrapunt versàtil i sorprenent per a molts tipus de formatges. Un bon exemple d’aquesta harmonia el trobem en la combinació entre el formatge Garrotxa i el vermut Antich blanc, guanyador d’una medalla de plata en la categoria de vermuts blancs dels Premis Vinari dels Vermuts 2025.

El Garrotxa, formatge emblemàtic català recentment distingit amb una Indicació Geogràfica Protegida (IGP), s’elabora amb llet de cabra pasteuritzada i presenta una escorça natural recoberta per un fong gris característic. De pasta premsada, textura mantegosa i sabor suau, ofereix matisos làctics, un toc herbaci molt subtil i un final lleugerament àcid. Aquesta delicadesa el fa ideal per a maridatges on el respecte i l’equilibri són essencials.

És aquí on el vermut Antich blanc entra en joc. Les seves aromes florals i afruitades —flor de saüc, fruita blanca madura, pell de taronja i canyella— i una boca sedosa amb notes de mel i poma, aporten frescor i profunditat al conjunt creat amb el formatge. La seva estructura, marcada per una dolçor afinada i una delicada amargor equilibrada per les herbes mediterrànies, acompanya el formatge sense tapar-lo, potenciant la textura i destacant-ne els matisos més subtils.

Aquest maridatge obre una nova mirada sobre el vermut, que va més enllà de l’aperitiu clàssic per esdevenir part d’una experiència gastronòmica completa. Una proposta ideal per a qui vol sortir dels camins habituals i descobrir equilibri, contrast i harmonia entre dos mons aparentment diferents, però profundament complementaris.

Catalunya és una terra fèrtil i generosa, on la gastronomia és molt més que aliment: és cultura, memòria i emoció. Des de la Generalitat de Catalunya es vol retre homenatge a aquesta riquesa única, fent valdre els tresors de la nostra tradició: productes de proximitat que expliquen qui som i d’on venim. Amb el suport de l’administració pública, neix a Vadevi aquesta sèrie de recomanacions que convida a descobrir el vincle entre els aliments catalans i els vermuts elaborats a casa nostra.

Més notícies
Notícia: Un celler català, entre les 100 millors empreses per treballar segons Forbes
Comparteix
Raventós Codroníu és l'únic celler que aconsegueix posicionar-se entre les companyies més desitjades a l'hora de buscar feina
Notícia: Victòria sindical a Freixenet: menys acomiadaments i més garanties
Comparteix
La sortida voluntària de 154 treballadors i l’obertura d’una borsa de recontractació marquen el final d’un conflicte intens a Sant Sadurní d'Anoia
Notícia: Preacord a Freixenet per reduir el nombre d’afectats per l’ERO
Comparteix
La xifra d'acomiadaments baixa fins als 154 treballadors | CCOO detalla que s’ha fixat una indemnització de 50 dies per any treballat, sense límit de mensualitats
Notícia: Vendre emocions, l’estratègia catalana per triomfar a l’exterior
Comparteix
La tradició i la cultura dels aliments de Catalunya es barregen amb la necessitat constant d'innovar creant així nous productes que sonen exòtics a l'estranger

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa