Les Illes Balears, amb una tradició vitivinícola que es remunta a l’època romana, són avui un referent en la producció de vins de qualitat. Malgrat el reconeixement creixent en l’àmbit europeu, especialment a Alemanya i Bèlgica, la seva presència al mercat català és encara limitada.
Els romans van introduir el cultiu de la vinya al segle I aC, i ja aleshores els vins balears eren comparats amb els millors d’Itàlia, segons l’escriptor llatí Plini el Vell. Tot i les restriccions durant la dominació àrab, la vinya va resistir, i el segle XIX va marcar una època d’or amb exportacions massives a França. La plaga de la fil·loxera, però, va suposar un cop dur el 1891.
Una història vinícola amb arrels romanes
Des dels anys noranta, el sector vitivinícola balear ha experimentat una renaixença, centrant-se en la qualitat i aprofitant les condicions bioclimàtiques favorables. Actualment, un 65% de la producció es destina a l’exportació, especialment al nord d’Europa, mentre que un 80% de les vendes es fan dins el territori balear. Només un 3% dels vins arriben a altres parts d’Espanya, incloent-hi Catalunya, segons dades de l’Institut de Qualitat Agroalimentària de les Illes Balears (IQUA). “Els nostres vins tenen una gran acollida a Europa, especialment a Alemanya. Allà valoren molt la nostra combinació d’autenticitat i qualitat”, explica una de les tècniques del servei de control i qualitat agroalimentària de l’IQUA, a Vadevi.
De la mateixa manera, la responsable de comunicació del celler Son Sureda (Mallorca), Carme Llinàs, explica que el principal client dels seus vins és estranger. “Sobretot d’Alemanya, Suècia, Amèrica del Nord, Dinamarca, Suïssa, Anglaterra i França. De consumidors de Catalunya no en tenim, però tampoc pràcticament de les Illes”, detalla Llinàs, a Vadevi. El celler Son Sureda produeix vins d’autor ecològics de llarga evolució. “El nostre vi més jove és del 2015 i el més antic del 2005. Fem servir varietats locals com el callet, així com ull de llebre, cabernet i merlot”, afegeix Llinàs. L’enòleg Javier Jara, responsable de l’elaboració dels vins, destaca que la diferència entre els vins catalans i balears rau més en els processos d’elaboració que en el clima o el sòl.
Europa brinda amb els vins balears
Jara no creu que la manca de penetració dels vins balears al mercat català es degui a una qüestió de diferències. “Els vins catalans i balears comparteixen clares similituds perquè estan dins la conca mediterrània i tenen climes semblants. La diferència, per tant, només es troba en com s’elabora el vi: petita escala o industrial, ecològic o no, i el tipus de varietats emprades”, explica l’enòleg de Son Sureda.
De fet, són les condicions climàtiques i orogràfiques, amb sòls calcaris i entorn mediterrani, que fan les Balears un entorn ideal per produir vins amb caràcter. Les varietats autòctones com el callet, el manto negre i el moll són un dels grans tresors de les Illes. També destaquen altres varietats autòctones com el fogoneu i el gorgollassa que contribueixen a enriquir l’oferta vinícola de l’arxipèlag.
Actualment, les Illes Balears compten amb dues denominacions d’origen principals: Binissalem i Pla i Llevant, així com diverses indicacions geogràfiques protegides com Vi de la Terra Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La vinya de Binissalem destaca pels seus vins negres amb cos i aptes per a la maduració, mentre que Pla i Llevant ofereix una gran diversitat, des de vins negres intensos fins a blancs delicats i aromàtics.
Un mercat català per seduir
Per a la propietària del celler Sa Marjaleta (Menorca), Glòria Casesnoves, la dificultat d’introduir els vins de les Illes al mercat català és “per la forta tradició vinícola de Catalunya”. Des de Sa Marjaleta produeixen unes 8.000 ampolles anuals, que es consumeixen principalment a Menorca, amb una petita distribució a Santa Coloma de Gramenet. “Tot el vi el venem gràcies el turisme estranger i també en el mercat local”, detalla Casesnoves. Una de les característiques del vi menorquí és està íntimament lligat al medi natural: ullastres, pins i paisatges que envolten les vinyes. “La terra aquí és pedregosa, argilosa i poc profunda, la qual cosa dona lloc a vins molt minerals, frescos, afruitats, secs, persistents i de gran qualitat”, clou Casesnoves.
Malgrat la seva limitada presència a Catalunya, els vins de les Illes Balears són una expressió única del patrimoni cultural i natural mediterrani. Amb proximitat geogràfica i una qualitat contrastada, tenen el potencial per establir un pont entre dues tradicions vinícoles que comparteixen la mateixa mar.






