VadeVi
La DO Catalunya significa els seus vins més sostenibles amb nou distintiu

La Denominació d’Origen Catalunya ha sumat un esgraó més en el seu compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient: recentment celebra la incorporació d’un nou distintiu pels vins que s’embotellen sota la seva empara. Es tracta del Barcelona Sustainable Catalunya, una iniciativa “pionera”, diuen des de la DO, que pretén “preservar el territori, fer-ne un desenvolupament sostenible i oferir les màximes garanties per als consumidors” que trien algun dels vins amb aquest origen. L’entitat destaca que el nou projecte “reforça el paper dels cellers com a preservadors de l’entorn, i reconeix la seva tasca de capdavanters en iniciatives sostenibles”.

Les ampolles de la DO Catalunya amb el nou distintiu | Foto: cedida

Identificar bones pràctiques sostenibles

“Amb aquesta iniciativa pionera del Barcelona Sustainable Catalunya, la DO Catalunya busca dues coses”, valora el president de la DO Catalunya, Xavier Pié. D’una banda, desplega l’argumentari, “incentivar els cellers en la reducció d’emissions de CO2, i contribuir, així, en la lluita contra el canvi climàtic, fent front a l’emergència climàtica que vivim”, diu el viticultor.

I, de l’altra, dirà posant la mirada sobre les persones que beuen el vi, “la distinció Barcelona Sustainable Catalunya proporciona al consumidor una eina que li permet identificar els vins d’aquelles empreses que estan fent un esforç en matèria de sostenibilitat, certificant que aquesta referència vinícola que té entre mans és sostenible”.

Horitzó: neutralitat climàtica l’any 2050

Aquest distintiu reconeixerà els cellers que han fet una “aposta decidida” per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, en accions com la millora de l’eficiència energètica de les seves instal·lacions, la implantació d’energies renovables a la seva cadena de producció o per exemple, o l’electrificació de la seva flota de vehicles. 

Sigui com sigui, per poder optar a la distinció, els cellers han de disposar de la verificació de càlcul de la petjada de carboni, que es pot calcular d’acord amb la norma ISO 14.064-1, i provar la reducció progressiva de les emissions anuals CO2 per arribar o fins i tot superar una reducció del 50% l’any 2030 respecte a l’any base 2008; que s’ha assolit un percentatge d’energia renovable autoproduïda de com a mínim el 35% l’any 2030; o que s’hagi arribat a la neutralitat climàtica (zero emissions netes de CO2) dels cellers de la DO Catalunya l’any 2050.

El distintiu reconeix els cellers que aposten per pràctiques respectuoses | Foto: cedida

Quan es considera que un vi és sostenible?

La DO Catalunya respon a la pregunta amb diversos marcadors: quan el seu mètode de producció i consum és respectuós i compatible amb els límits de la biosfera. Disposar d’un sector eficient i tecnològic, afegeix, facilita la viticultura sostenible que cal fer i que és tan necessària. “L’eficiència, lligada a l’estalvi de recursos, contribuirà a reduir l’impacte ambiental i a millorar també la rendibilitat econòmica de les explotacions vitivinícoles”. També és important que el consumidor aposti per adquirir uns vins de proximitat i km0, i així fer que la petjada de carboni sigui la menor possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa