La Denominació d’Origen Conca de Barberà ha tancat portes aquest dilluns 6 de maig una nova jornada professional a Barcelona, el CONCArim 2024, comptabilitzant vora els 200 assistents, entre els quals, prescriptors del vi, premsa especialitzada i professionals del sector de la restauració i l’hostaleria, que es van apropar a la Casa Capell de la capital catalana amb l’objectiu de tastar la diversitat de referències i anyades de la DO.

Sumat a l’oferta de la quinzena de cellers que van presentar producte, el programa va incloure un tast guiat pel sommelier Arnau Marco per diverses referències produïdes amb la varietat estrella del territori, el trepat. El sommelier explicava que la tendència està en l’ús de noves tècniques i envasos per a l’elaboració de vins sempre respectant la varietat i les seves característiques. Així, el tast va voler mostrar als assistents com aquesta varietat canvia d’expressió i evolució segons el tipus de recipient en què s’elabora i envelleix el cupatge a través de sis referències.
Com a punt de sortida, van servir el monovarietal Rosat Trepat 2023, de Cara Nord 2023, fermentat en acer inoxidable, i va donar pas als vins negres Grillat Trepat 2022, de Pla de la Masó, envellit en bota de roure francès; Pep Trepat 2022, de Josep Foraster, envellit en dipòsit de ciment; Elixir de Trepat 2022, de Celler Vidbertus, fermentat en dipòsits de fusta; Tardaner Trepat 2022, de Gerida Viticultors, fermentat en dipòsits d’acer inoxidable i envellit en bota de roure francès; i Domenio Trepat 2019, de Celler Domenys, fermentat en dipòsits de fusta i envellit en bota de roure francès.

Anys difícils per la sequera i les gelades
Ricard Sebastià, president de la Denominació d’Origen Conca de Barberà, fa una valoració positiva de l’esdeveniment, i en destaca el perfil professional de les persones que hi van passar. “Ens agrada seguir fent aquesta convocatòria cada any, per donar a conèixer el panorama dels nostres vins i el nostre territori”. Un panorama que també passa, com en altres regions del país, per unes condicions climatològiques difícils, marcades per la falta d’aigua registrades durant les darreres collites, malgrat que sortosament quan parlem amb el president acaben de caure uns quants litres que donen aire i respir als viticultors.
“L’afectació a la vinya és clara, tot i que enguany ja ens apropem als 200 litres quan el mateix dia de l’any passat només n’havíem comptabilitzat 37″, apunta. Així i tot, “hi ha ceps que no han pogut aguantar i han mort” o si han superat la sequera, han patit les gelades d’aquests darreres dies, lamenta, que “han tocat una mica a tot arreu” afectant la producció global de la regió. “No podem esperar grans produccions, perquè per una cosa o altra, el raïm va minvant” diu Foraster.
I a la menor producció s’hi suma un altre problema, que té a veure amb els baixos preus als quals es paga la matèria primera. “A la Conca no és el cas, perquè hem pagat a més d’un euro el quilo de raïm, el problema és amb la fruita que es ven per fer cava”, diu amb preocupació. El president entén que la viabilitat del sector passa per “pagar millor el raïm del cava”, i també per “embotellar més producte del territori amb segell DO Conca de Barberà”.
El president, tot i les circumstàncies, mostra un punt d’optimisme quan parla del mercat i de la tendència actual a triar vins més suaus i de menor graduació, que defineixen bé els seus trepats. “Hem de mirar el futur en positiu, trobant la fórmula per poder mantenir les vinyes i seguir fent vins identificatius, que són els que et diferencien en un mercat global de la resta de productes vinícoles”.