A la comarca de la Conca de Barberà encara no han començat a collir raïm, no falta massa, però encara no s’ha donat el tret de sortida a l’inici de la campanya 2024. Així i tot, ho tenen tot a punt per arrencar aquest mateix divendres una nova Festa de la Verema, que enguany celebra la 53a edició. Aviat és dit, però ja fa més de mig segle que festegen una de les principals activitats econòmiques de la zona a partir d’un ampli programa d’activitats que enllacen història, cultura i gaudi dels productes nascuts de la vinya. Un any més, en el marc de la Festa, es donaran a conèixer els resultats del 33è concurs de vins Sigillum de la Denominació d’Origen Conca de Barberà, després d’una jornada de tast que va permetre’n l’avaluació per part d’una vintena de professionals. L’acte dels premis es farà dissabte 24 d’agost a partir de les 18:00 h de la tarda. El president de l’entitat organitzadora, Ricard Sebastià -propietari del celler Mas Foraster-, es mostra satisfet d’esta nova edició i parla del present i futur de la vinya del territori.

- Com encareu aquesta verema?
Serà una campanya millor que la de 2023, però, així i tot, el raïm està petit perquè venim d’un altre any difícil. Hem patit gelades, i continua faltant aigua i les plantes estan patint estrès hídric, més del que seria habitual.
- El reg de suport, per exemple, podria ser una solució per afrontar aquesta realitat climàtica?
Està clar que necessitem aigua, però tinc dubtes que els transvasaments hagin de ser la solució, perquè no és viable fer-los a tot arreu ni basar l’agricultura i la viticultura en infraestructures de reg. Això no ens donarà un futur real, penso que cada territori ha d’intentar ser autosuficient, per això penso més en accions a escala particular que puguin contribuir al reaprofitament, com ara la construcció de pous, o la recollida de l’aigua de les teulades, per exemple.
- Baixes produccions i adversitats climàtiques. Quin futur hi veus al sector de la vinya i el vi a casa vostra?
Hem de trobar la manera de donar més valor al producte, produir menys, si cal, però pagar millor el fruit, i sobretot, aconseguir que les vinyes puguin sobreviure. S’ha de poder viure de la viticultura, i es pot, però en la realitat actual està clar que ens hem de repensar i adaptar.

- Fa uns mesos comentaves que el futur dels vins de la Conca exigien embotellar més producte amb el vostre segell, i menys amb el de Cava. Segueix sent una prioritat?
Segueix sent una realitat i una prioritat; la nostra producció actual gira al voltant d’1,2 milions d’ampolles, i seguim apostant pel trepat, el macabeu i la parellada -que són les tres varietats més plantades, en aquest ordre-. Tenim bona sintonia entre els qui formem part de la DO i això ens permet anar a l’una per a defensar varietats i territori. I aprofitar el moment que viu el trepat, que és tendència a un mercat que ara demana menys taní, més frescor… Tenim futur, i hem de mantenir aquesta actitud positiva per poder tirar endavant.